Фестивалът  Opera Open ще бъде открит  15 юни съвместната продукция с Театро Реджо ди Парма на бароковата опера „Орфей и Евридика“ от Глук и режисьор Стефано Пода – едно от най-големите имена на европейската музикална сцена. Това съобщи Нина Найденова- дероктър на Държавна опера Пловдив.

Повече 150 артисти, сред които и доброволци, представящи различни раси и архетипи, интегрирани в тракийската митология и антична археология ще участват в спектакъла.

Сред акцентите са премиерата на „Риголето“ от Верди – съвместна продуккция със Софийската опера и балет с режисьор  акд. Пламен Карталов, както и представянето на холандския състав „Камерата Страдивариус Оркестра“ с безценни инструменти от Средновековна Италия.

Пловдивчани ще чуят за първи път нашумялата цветнокожа джаз певица Лиз Райт, присъстваща в класациите на списание „Билборд“ за съвременен джаз в две последователни години, както и най-добрия интерпретатор на ролята на Отело и водещ тенор – аржентинецът Хосе Кура.

На сцената на Античния театър ще излязат и солисти от Болшой театър в новата постановка на „Лебедово езеро“ от Чайковски  на прочутия руски хореограф и солист Константин Уралски –  художествен ръководител на Балета на Айова и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия.

Закриването  Opera Open е на 30 август с операта „Аида“ от Верди, с която традиционно се спуска завесата на големите оперни фестивали и с участието на прочутия български баритон Кирил Манолов и на всички пловдивски хорове.

По данни на статистиката, над 35% от зрителите на феста са чуждестранните гости, като продадените за предстоящия фестивал билети вече са над 30%, уточни директорът Нина Найденова.

Тя добави, че през  2019 г. фестивалната програма ще бъде разширена и във времето, и в пространството, като спектаклите ще обхванат и месец август, а като ново сценично пространство за около 500 зрители ще бъде оформен и дворът на  бившия Фрески колеж на ул. „Цанко Дюстабанов“.

За най-малките зрители ще бъде приобщено сценичното пространство на брега на река Марица, където ще акостира кораб-сцена.