Всяка година последният ден от месец февруари се чества Световен ден на редките болести. Кампанията на инициативата за увеличаване на осведомеността на населението относно редките болести е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 година. Тази година инициативата е под мотото „Show your rare, show you care” – „Покажи твоята рядкост, бъди съпричастен?“.

За рядко заболяване се счита всяко, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Повечето редки болести са генетични и присъстват през целия живот на човека, дори ако симптомите не се появят веднага след раждането. Редките заболявания се характеризират с голямо разнообразие от симптоми и признаци.

Катедрата по Микробиология и Имунология на МУ-Пловдив и Лабораторията по Клинична имунология УМБАЛ „Св. Георги”- Пловдив,  активно участват в обучението, диагностиката и лечението на хората с редки имуномедиирани болести – първични имунни дефицити (ПИД).

На 28 февруари, четвъртък, от 13 часа пред Община Пловдив е организирано мероприятие за отбелязване на Деня на хората с редки болести от Национален алианс на хора с редки болести, Асоциация НАЕ (наследствен ангиоедем),   Община Пловдив, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, Група „Персенк”, представители на пациентски организации и членове на техните семейства. В знак на солидарност към милионите болни по света, присъстващите ще се включат в масовото вдигане на ръце, което се осъществява по едно и също време в цяла Европа, а в небето ще бъдат пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести.