Пловдивчани отбелязаха днес за 12-та поредна година Световния ден на редките болести. В 13 часа пред сградата на общината  пациенти, техни близки и граждани вдигнаха високо ръце и пуснаха десетки разноцветни балони в знак на солидарност към милионите болни по света.

Организатор на събитието е Националния алианс на хора с редки болести, Медицинския университет и УМБАЛ „Свети Георги“, пациентски организации, община Пловдив. И тази година в проявата се включиха ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, които раздаваха информационни брошури.

По последни данни засегнатите от редки болести пациенти в България са около  400 000 души. По-голямата част от страдащите от тези заболявания са деца. Близо  80% от този вид болести са с генетичен произход, а други са резултат от инфекции, алергии, екологични причини или дегенеративни промени.

През годините се постигна значително развитие на редките болести,  съобщиха от  Алианса на хората с редки болести. Направени законодателни промени, които да идентифицират хората с редки болести и по този начин да се създадат регистри. Благодарение на тази информация, може да се поддържа комуникация с експертни центрове в чужбина, което подобрява шансовете за лечение на пациентите. В Европа страдащите от редки болести са 30 милиона души.

В отговор на нарастващата им значимост тези болести са се утвърдили като приоритетни за здравните системи на държавите-членки на ЕС.