С наближаването на пролетта в началото на „женския” месец март галерия „Аспект“ ще се превърне в цветна градина. По стените ще разцъфнат приказните цветя от картините на Нели Ценова, събрала в новия си живописен цикъл цялата символика на преходността и възраждането на живота. Идеята за тази изложба се породи спонтанно през пролетта на миналата година, когато Нели се завърна от посещение на Фестивала на лалетата в Истанбул, заредена с много впечатления и вдъхновена да ги пренесе върху платно. В хода на работа, нейната концепция еволюира до създаването на един изцяло нов цикъл картини, обединени от цветята като обект на изображение, но акцентиращи преди всичко на символиката, характерна за всяко отделно цвете. „Неслучайно цветята и флоралните мотиви са най-често изобразяваните неща в изкуството. Тяхното присъствие в човешкия бит, обичаи и вярвания, е непреходно. Това е извечният стремеж на човека да пресъздаде и задържи до себе си красотата.” – споделя художничката.

    Централно място в експозицията заема лалето, символ на най-чистата любов. Нели разказва защо: „В моята изложба преплитам изображенията на това толкова емблематично цвете с изящната орнаментика и стилизация от източните култури, където са неговите корени. Тези незнайни творци през хилядолетията са извайвали и надграждали тази орнаментика, достигнала до нас като класика в текстила и приложните изкуства. В тези прекрасни стилизации присъства неизбежно и лалето, и орнамента „пейсли“ (сълзите на Изтока), един от най-харесваните ориенталски орнаменти. Според някои е създаден в Египет като знак на безсмъртието, за персите – символ на огъня и свещеното дърво, в почти всички арабски страни го наричат сълзите на Аллах. За мен най-близка е трактовката на индийците, че това е израз на движението. С такова послание съм използвала този елемент в картините си. За мен това е едно изящно изображение на цикличността в живота, опит да се визуализира движението.”

    В картините на Нели със своята символика присъстват също розата – символ на любовта и женствеността, цветето на изтока -  лотус, най-безстрашното сред цветята - кокиче, минзухарът като цвете на есента и пролетта, срамежливата горска теменужка, водната лилия, която олицетворява чистотата, възкресението и творческата сила. Вдъхновена от пътешествието си до Мексико, художничката рисува дори утро в джунглата и коледна звезда.

    Преплитайки философски разсъждения и източна мъдрост с прецизно живописно изображение, Нели Ценова създава в своите картини един свят-убежище; умело съчетавайки реалност и мистика, тя ненатрапчиво внушава своето разбиране за света, за живота и природата. Кара ни да се отделим от злободневието и да се обърнем към вътрешния си свят, да търсим и постигаме доброто или поне да мечтаем за него. А защо не и да отнесем една частица у дома си, сдобивайки се с нейна картина. Откриването на изложбата е на 6 март в 18.00 часа и ще продължи до 26 март.