Изложба „Матера – нюанси“ на 22- годишната талантлива фотографка Дениз Мацарела бе открита снощи в емблематичната Балабанова къща в Стария град. Изложбата се превърна в пресечна точка на двете столици на културата  – Пловдив и Матера, а творбите на авторката - в посланици между Италия и България.
Директорът на домакините от ОИ “Старинен Пловдив“ Йордан Илиев даде старт на културния мост с приветствие към присъстващите. От своя страна г-жа Луиджиана Педи, директор на Италианския културен институт и организатор на събитието, разказа интересни факти за авторката и изложбата. „Фотосите на г-ца Дениз показват как младежта вижда Матера през обектива си. Избрахме нейното усещане за града, защото то е различно, защото не наподобява пощенска картичка“, сподели още тя.
Експозицията представя в 27 фотоса символите и емоциите от каменния италиански град. Младата авторка е успяла да улови с обектива си и процесите през които преминава града от тъмно към светло, от настояще към бъдеще. По време на откриването тя сподели и впечатленията си от магията на древния Пловдив, от усещането за хората и местата тук. Приветствие поднесе и зам.-директорът на фондация „Пловдив 2019“ Виктор Янков, който припомни за въздействащата атмосфера на италианския град, вдъхновил не само Мел Гибсън и Пазолини, но и всеки имал възможността да се докосне до красотите му. Гост бе и г-н Джузепе ди Франческо - почетен консул на Италия в Пловдив.
С официалното представяне на изложбата бе даден старт на съпътстващ фотоконкурс, посветен на красотата на Пловдив и неговото богато културно-историческо наследство. Конкурсът е със заглавието „Красотата на детайлите в Пловдив“ . Наградите са  пътуване до Матера с участие в уъркшоп, или  500 евро за фотографска техника.
 Награждаването на победителите ще е през юни също в Балабановата къща. Условията на конкурса могат да бъдат намерени в уеб страницата на Старинен Пловдив.

Изложбата „Матера – нюанси“ е част от календара на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и може да бъде видяна в Балабановата къща до 2-и април.