Европейските избори и програмата, която БСП предлага за да привлече хората да подкрепят кандидатите на левицата за нов ЕП бяха сред темите, обсъдени на преминалото заседание на общинската конференция на БСП в Сопот.
„Истинската проевропейска идея, това е идеята за социалното равенство и БСП е била водеща в налагането на тази идея. Правителствата на ГЕРБ, които близо  10 години ни управляват направиха така, че  икономиката на България  е на последното място в Европейския съюз. ГЕРБ  създаде в България бедност, каквато трудно може да бъде видяна в Европейския съюз.“, каза пред социалистите Станислав Стоенчев, председател на БСП в общината.
Народните представители Веска Ненчева и Христо Проданов, гости на конференцията разказаха какво е наложило излизането на БСП от парламента и заявиха, че изборите за ЕП са от изключителна важност за страната ни.
„Партията е мобилизирана и работи за победа на изборите.“, категоричен бе в своето обръщение областният лидер на социалистите Георги Гергов. Според него действия, като излизането на партията от НС трябва да бъдат добре обмислени. „В началото това даде своя ефект, сега обаче хората  питат къде е БСП  и защо не  се противопоставя на случващото се в парламента. Питат и защо ни нямаше при посрещането на руския премиер в България. Членовете на БСП  са русофили и ние трябваше да имаме своето място при визитата му. Ние трябва да сме изразител на политика на прагматични отношения с Русия, които  да спомогнат за развитието на българската икономика и туризъм.“ , категоричен бе Гергов, който е и почетен консул на Русия в Пловдив.  
Конференцията  излъчи 19  номинациите за членове на ЕП, като сред тях са имената на Сергей Станишев, Елена Йончева,  Калоян Паргов, Георги Пирински, Петър Корумбашев, Галин Дурев, Валери Жаблянов, Момчил Неков, Николай Бериевски, Атанас Тумбалев.