За 14-ти пореден път Пловдив приветства София филм фест и специална селекция от програмата му в LUCKY Дом на киното от 13 до 24 март. Официалното откриване ще бъде на 13.03 от 18:30 ч. с филма "Щастливеца Пер", на който специални гости ще бъдат режисьорът Биле Аугуст и председателят на "Фипреси" Клаус Едер. На следващия ден (14.03) от 18:00 ч. ще бъде представен и филмът "Зелената книга" от самия Димитър Маринов – българинът, който оглави кориците на родния печат с появата си на тазгодишните награди „Оскар”. В понеделник (18.03) на прожекцията на филма "Сутиенът" ще гостуват режисьорът Файт Хелмер и актьорите Мики Манойлович, Ирмена Чичикова и Боряна Маноилова. Последен гост ще бъде актрисата Хазар Ергючлю, по случай прожекцията на „Дивата круша" на турския режисьор Нури Билге Джейлан, чиито последни четири филма ще бъдат излъчена в специална панорама.
На фестивала ще бъде показан и провокативният нов филм на Ларс фон Триер "Къщата, която Джак построи" с участието на Ума Търман и Мат Дилън. Филмът скандализира публиката на фестивала в „Кан” през изминалата година и спечели на режисьора множество противоречиви реакции. Отново с герой убиец в центъра на сюжета е и последният филм на култовия режисьор Фатих Акин "Златната ръкавица", който проследява истинската история на Фриц Хонка – физически и психически увреден сериен убиец, който убива жени в квартал в Хамбург между 1970 и 1975 г.
Носителят на „Златна Палма” в „Кан” миналата година "Джебчии" също получава прожекция, както и носителят на Голямата награда на журито в „Сънданс” – "Пеперуди". За всички, които пропуснаха "Студена война" на полския режисьор Павел Павликовски, фестивалът ще предложи нова възможност с прожекция на 22 март. Други акценти от програмата ще бъдат колумбийският "Прелетни птици", който показва зараждането на бизнеса с наркотици, "Златна младост" с участието на Изабел Юпер и Галатеа Белуги на френската режисьорка Ева Йонеско и музикалният "Лято" на руския режисьор Кирил Серебренников, който ше върне зрителите назад във времето – през 80-те години в Русия, когато рок и поп сцената се развива с шеметни темпове, а влиянието на култови рок банди и артисти като Дейвид Боуи, T. Rex, „Sex Pistols“ и „The Velvet Underground“ е много голямо.
Номинираният за „Златна палма” "Щастлавият Лазаро", който получи безупречни оценки от критиката и беше спряган за един от най-добрите филми за изминалата година също ще получи прожекция в Пловдив, както и отличеният със „Златна камера” "Момиче" и суровият разказ "Кучкар" на Матео Гароне („Гомор”, „Приказка на приказките”). От родното кино зрителите ще могат да гледат "Снимка с Юки"  също с участието на Димитър Маринов, Руши Видинлиев, Весела Бабинова, Рашко Младенов. В програмата са още "Прасето" на режисьора Драгомир Шолев („Подслон“) и "Живи комини" с Ивайло Христов, Валентин Ганев, Димитър Коцев – Шошо.

София Филм Фест в Пловдив се случва с подкрепата на Община Пловдив.
Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg.