Иновативният метод за реконструкция на нос с помощта на уреда „Ironman“ е въведен от началникът на отделението УНГ в УМБАЛ – Пловдив д-р Асен Асенов. Новият метод се прилага при проблемни носове след ринопластика, а технологията за реставрация бе представена пред специалисти от целия свят по време на симпозиума „PINOKIO 2018“ , който се проведе в Южна Корея.

Създател на уреда „Ironman“ е един от водещите специалисти по „Уши, нос и гърло“ д-р Питър Ким. Той е и инициаторът на форума. Технологията отстранява дефекти и уголемява носове чрез хрущялна паста, в чийто състав има хрущял от ребро, който се обработва в специалния уред.

Д-р Асенов обясни, че е купил апарата, защото пациентите, които имат нужда от лечение по този метод, вече са претърпели няколко ринопластики, но за съжаление резултатите не са особено добри. Според специалиста иновацията ще даде реален шанс на тези хора да върнат нормалния изглед на носа си.

Манипулацията се прилага при тежки дефекти след поредица от пластични операции на носа.

В същото време в Корея уголемяват малките носове със силиконови импланти, но много често тялото ги отхвърля. Затова и д-р Питър Ким разработва метода и се оказва, че резултатите след приложението му са отлични.

Д-р Асен Асенов представи пред колегите си проблемни случаи след ринопластика. Усложненията са в резултат на реакция на меките тъкани и е погрешно да се продължава с операциите, а терапията трябва да е с медикаменти. Представянето на пловдивския специалист предизвика сериозна дискусия, а участниците в симпозиума оцениха високо българския си колега. Признание за това беше и златният медал, който д-р Асенов получи от д-р Питър Ким.