През 2019 година Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14 е домакин на изложбата „Еврика”, подредена в Пловдив от детски научен център „Музейко”. Изложбата среща децата и любопитните възрастни с изобретения, навлезли и променили нашето ежедневие, а основната и мисия е да провокира експериментаторски подход в малчуганите, които не трябва да се страхуват от опитите и грешките в опознаването на света. За тази цел в Музеен център за съвременна история ще бъдат организирани и осъществявани тематични ателиета за групови и индивидуални занимания. Първото ателие се нарича „Слинки”, а инициативата започва да се осъществява от 18 март (понеделник).

Слинки

/Забавната пружина Слинки. Да поиграем заедно/

Пътуващата изложба „Еврика“ отваря първото си ателие за групови и индивидуални занимания. Слинки е метална пружина, изключително популярна сред децата в много страни. Открита е случайно през 1943 г. от американеца Ричард Джеймс, който опитва да конструира стабилизатор за навигационни уреди на плавателните съдове в открито море.

Какво ще правим?
Различни забавни игри и номера с метално и пластмасово слинки. Ще има много смях и веселие.

Кой може да участва?
Ателието е подходящо за деца от 7 до 14-годишна възраст.

Какви са условията за участие?
Продължителността на ателието е от 30 до 60 минути в зависимост от броя на участниците в него. Броят на участващите в едно занимание е от 1 до 6 човека. Цената е 4 лв. на участник и включва вход в изложбата. При заплатен преди това вход, цената е 3 лв. Заявки за участие в ателието се правят на място или на тел. 0879 886851. Който има Слинки, може да си носи, ако нямате ще ви осигурим.