Община Пловдив, Регионален исторически музей (РИМ) и издателство „Летера” организират среща с твореца Харалампи Г. Орошаков. Връх в творчеството си австрийският художник, писател и публицист, роден в София,  отбелязва с романа „Аферата ?Батенберг?”.


На 19.03.2019 г. (вторник) от 18.00 ч. зала „Съединение” ще бъде домакин на събитието „Портрет на художника и писателя Харалампи Г. Орошаков”.

Участие ще вземе доц. д-р Владимир Янев. Изкуствоведът проф. Чавдар Попов ще представи мултимедийна презентация. Златко Павлов ще прочете откъс от нов автобиографичен роман на Орошаков, който е озаглавен „Усмивката на емигранта”. Органистът Петър Стойков ще изпълни Прелюдия в ми-бемол мажор BWV-552 от Й.С.Бах.


На 20.03.2019 г. (сряда) 18.00 ч. в зала „Съединение” ще се проведе дискусия на тема „На границата на историята и литературата”. Ще се обсъжда историята на България в литературен контекст по романа „Аферата ?Батенберг?”. Модератор на събитието е Георги Ангелов – преводач и журналист. Участие ще вземат Стефан Шивачев – доктор по история и директор на РИМ – Пловдив, Мариана Чолакова – доктор по философия и почетен консул на ФРГ в Пловдив, доц. д-р Владимир Янев – хоноруван преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, Йордан Велчев – писател, поет, автор на исторически книги.