Магистратите от Окръжния съд в Пловдив насрочиха  за 13 май, от 9.30 часа делото срещу д-р Иван Димитров, застрелял  на 2 март миналата година рецидивист, влязъл да краде в жилището му.  Делото беше насрочено за разпоредително заседание днес, но бе отложено заради неявяването на заседанието на съпругата на убития Надежда Стоева, която не е било законно призована. Той е живеел на семейни начала с нея и от съжителството си имат три деца. Съдът прецени, че тя също има права и би трябвало да и се даде шанс да ги предяви в съда. Родителите на 40-годишния рецидивист Жоро Джевизов-Плъха от пловдивския квартал “Столипиново”, поискаха от съда обезщетение, всеки за по 150000 лева, както и да бъдат конституирани като граждански ищци. Съдът уважи това тяхно искане.
Рентгенологът д-р Иван Димитров се яви  днес в съда, заедно с адвокатите си. Той обаче запази пълно мълчание. Срещу него са повдигнати обвинения, че на 2 март 2018 година умишлено е умъртвил другиго, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, както и за това, че е държал огнестрелно оръжие – пистолет марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, без да има за това надлежно разрешение. Лекарят е на свобода с мярка на задържане „подписка“. 

Жоро Джевизов-Плъха, който на 2 март миналата година бе застрелян от рентгенолога д-р Иван Димитров, след като влязъл да краде в гаража му, е бил надрусан по време на извършване на обира. Това заяви прокурорът Георги Пенев след края на разпоредителното заседание в Пловдивския окръжен съд.

Обвинителят уточни, че Надежда Стоева, с която 40-годишният рецидивист от "Столипиново" е живeeл на семейни начала, му е осигурила наркотиците.

Пред съда днес се събраха около 20 колеги на д-р Димитров, които безпрекословно изразиха подкрепата си към него. Медиците от УМБАЛ-Пловдив, където той работи, направиха подписка в подкрепа на своя колега. Подкрепа за медика изразиха хиляди хор от цялата страна.