Социалният министър Бисер Петков каза след среща при министър-председателя Бойко Борисов, че волята на премиера по темата за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек. Петков допълни, че с експертите ще бъде продължен разговорът, за да се изпълни поръчението на премиера.
Вицепремиерът Томислав Дончев също увери, че няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер. Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули - по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер. Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата. Вероятно предстоят законодателни реформи. Иванов и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов увериха, че става въпрос за много малки разлики в пенсиите - от порядъка на двайсетина лева.
Вчера беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери. По думите на министър Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60 процента от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5 процента. Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.
Ася Гонева от КНСБ уточни, че премиерът Бойко Борисов е възложил на социалния министър, на експертите на НОИ, на организациите, представени в Надзорния съвет на НОИ, да обсъдят възможностите за корекция в закона. Служителите ще бъдат задължени да правят изчисления на база на сега действащия текст, но само на данни от персоналния регистър на осигурените за доказан осигурителен принос на съответния работещ. Ако се появи, каквато и да е разлика между размера на пенсията, получена по новата формула, в сравнение, със старата ще бъде отпуснат по-благоприятен размер.
Според Гонева некоректно са интерпретирани данните от предварителния анализ на НОИ за въздействието на новата формула, който е направен на база на симулация. Според него очакванията са около 30 процента за бъдещите пенсионери да има възможност да се получи някакво намаление на индивидуалния коефициент, което според Гонева не означава категорично намаление на пенсията. Тя допълни, че всяка година средният осигурителен доход в системата нараства, а именно той стои във формулата за определяне на пенсията. Затова по думите й, ако индивидуалният коефициент бъде намален с няколко процентни пункта, то само от нарастването на средния осигурителен доход, това би могло да бъде елиминирано, а в някои случаи да се получи дори по-благоприятен размер. Позицията на Гонева за невярно интерпретиране на данните и за ненужно създало се напрежение беше подкрепена и от лидера на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов Той припомни, че това, за което се шуми в момента, е постигнато в резултат на дълги преговори още през 2014-2015 г. с идеята пенсиите, които ще получат хората, да кореспондират с осигурителния им принос през по-голямата част от трудовия им живот. "Не е възможно 36 месеца, каквито и да са били те от един трудов живот, да преборят в пъти 240 месеца след това и всеки, който е учил математика, ще разбере това", каза Манолов.
Министър Бисер Петков също посочи, че аргументите за промяната е да се обвърже по-тясно размерът на пенсията с осигурителния принос на хората и да се ограничат възможностите за измами.
Управителят на НОИ Ивайло Иванов посочи, че бюджетът на НОИ за пенсии е 10 милиарда лева, като парите са достатъчно количество, за да покрият всички необходими размери на пенсиите, за да няма намаление в размера на пенсията на нито един бъдещ пенсионер. До момента на нито един пенсионер не е отпусната пенсия по новата формула, която предвижда отпадане от годините за периода 1997-1999 г.
"Никой няма намерение да намалява пенсията нито на 30 процента, нито на един процент, нито на един български пенсионер и греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на икономия от 9 милиона лева, би допуснал това", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.