В девет  страни в Европа се отчита  растеж на заплатите за последното тримесечие на 2018 година. Обратна е ситуацията за България, според данни на Евростат.
Рязко забавяне на растежа на заплатите има у нас през последното тримесечие на 2018 година. Само с 4.8% е увеличението на заплатите за последните три месеци на годината. При предходните три увеличението е било с 8.6 на сто, а в края на 2017 с 13%.И докато у нас

увеличението на заплатите боксува, в девет страни-членки на ЕС се отчита по-добър растеж за последното тримесечие на отминалата година. Сред страните отличнички са и всичките страни от бившия източен блок.

Общите часови разходи

за труд в нашата страна също нараснаха доста по-слабо, с малко над 5 на сто, в края на 2018-а година. По този показател България е изпреварена от 8 от останалите 28 членки на Европейския съюз. Данните на Евростат показват, че най-солидно е повишение на заплатите в индустриалния сектор, следван от сферата на услугите (повишение с 3.4%) и строителството (повишение с едва 1.6%).