Тотално обеззъбените българи са 1 милион.  Данните изнесе днес в Пловдив председателят на БЗС д-р Николай Шарков.

"Това означава, че тези хора нямат нито един зъб на горната , или долната челюст, или им липсват зъби въобще. Проблемът с тях е много сериозен и полагаме усилия да започнем да го решаваме", каза д-р Николай Шарков. Той добави, че благодарение на усилията на Българския лекарски съюз Здравната каса мече покрива поставянето на протези на хора над 65 години.

Средно по четири кариеса имат децата на възраст между пет и шест години, а при дванайсет годишните те са по три, добави още председателят на БЗС. При децата  18 години положението е по-сериозно– над 6 зъба с кариес. А при осемнайсет годишните има и още един факт – всеки четвърти е с поне един изваден постоянен зъб. Да не говорим за факта, че устната хигиена при децата е изключително незадоволителна. И само 35% от осемнайсет годишните имат здрави венци. Това означава, че 65% от тях имат заболявания на венците, коментира председателят на Български зъболекарски съюз.

Положителна тенденция се отбелязва в резултат на държавната програма „Профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 годишна възраст“, която води до значително намаляване на броя на кариесите.

Благодарение на тази програма се увеличава здравната култура сред подрастващите. Расте и здравната култура сред техните родители, защото те научават чрез тях това, което трябва да правят за децата си, обясни още Николай Шарков.

Все още  българинът не си мие редовно зъбите, много обича сладката и мека храна.  Особено вредна е бялата захар. Децата трябва да я избягат. Най-добре е да консумира твърда храна и богата на белтъчини, подчерта доктор Шарков. Той припомни, че у нас  действа програма за безплатно поставяне на протези на възрастните хора на възраст над 65 години, която набира все по-голяма популярност.