Благотворителен концерт „Деца свирят за деца“ ще се проведе в подкрепа на малчугани със синдром на Даун от Пловдив. В инициативата ще се включат 10 талантливи музиканти, възпитаници на Пловдивското и Софийското музикални училища – Петър Дюлгеров (пиано), Лазар Мицов (кларинет), Борис Узунов (пиано), Ана-Мария Узунова (пиано), Теодора Маркова (пиано), Теодора Занева (пиано), Ренцо Ставрев (цигулка и виолончело), Виктор Василев (цигулка), Калоян Василев (флейта) и Юлиян Станчев (китара). Те ще представят произведения от различни композитори и епохи. Сред тях Фредерик Шопен, Пьотър Чайковски, Хенрик Виенявски, Сергей Прокофиев, Франциско Тарега, Хоакин Родриго. Основен акцент в програмата ще бъдат творби на Панчо Владигеров, на когото тази години отбелязваме 120 години от рождението.
„За нас като родители на Вяра 21 март е и скъп семеен празник, който с радост честваме със и заради нея“, коментира Надежда Тодорова, която е един от организаторите на благотворителния концерт и член на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун. Тя споделя: „Щастливи сме, че по случай този ден заедно с Фондация "Консонанс" имаме удоволствието за втора поредна година да ви поканим на благотворителния концерт „Деца свирят за деца“!
Благотворителният концерт ще се проведе под патронажа на почетния консул на Германия в Пловдив - д-р Мариана Чолакова. Той ще се състои на 22 март 2019 г. от 18.30 часа в Регионалния исторически музей. Входът е с дарение от 10 лева на място в деня на концерта. Събраните средства ще бъдат използвани за различни дейности в подкрепа на децата и младежите със синдром на Даун в България.
21 март е Международният ден на хората със синдром на Даун. На тази дата всяка година по цял свят се организират различни инициативи и събития, чиято цел е да се привлече вниманието към хората със синдрома, към техните специфики и потребности, както и към тяхната роля в обществото. На този ден всички, които подкрепят кампанията се обуват с шарени чорапи. Мотото й е „Светът е шарен“ и, обувайки цветни чорапи изпращаме посланието „Аз приемам“.