Повече от  200 медицински сестри , акушери и санитари от общинските и държавни болници от Пловдив участваха взеха участие днес във   втория  национален протест.  Те се събраха пред сградата на общината на площад "Стефан Стамболов" и отново настояха да получават  еднаква основна заплата, в размер на две минимални месечни надници, въвеждането на правила за допълнителните трудови възнаграждение и почасово заплащане на нощния им труд. Сред другите им искания са откроиха подобряването на условията на труд, промяна на статута на болниците, като те вече не са търговски дружества.

На издигнатите от тях плакати се четеше " Днес подкрепете нас, за да има утре кой са се грижи за вас" , “Българи, ще ни оставите ли да си отидем“ , призовавайки хората за подкрепа. Медиците настояха е за започването на незабавни преговори между техни представители и министъра на здравеопазването за решаването на натрупаните проблеми. Очаква се в скоро време да бъде създадена Асоциация на медицинските сестри, която да защитава правата им. Да ги подкрепи от Великобритания пристигна българката Пенка Саболт, която е работила 12 година медицинска сестра в болници в САЩ, а сега прави това във Великобритания. Тя призова своите колежки от България да не отстъпват от исканията си и да водят борбата до край.

"Не се страхувайте от натиск и заплахи от уволнение.  Едва ли ще посмеят да ви изгонят от работа, тъй като няма с кого да ви заместят, а вие винаги ще си намерите работа, ако не в България, то в чужбина. В САЩ 10 години подред най-уважаваната  професия е тази на медицинската сестра, а политиците ги няма въобще в класациите. Аз ви подкрепям твърдо и ще направя достояние на европейските институции на какво уницително отношение са подложени медицинските сестри у нас", добави Пенка Соболт под бурните овации на присъстващите.

В София протестиращите медицински сестри блокираха движението на бул. "Мария Луиза" пред сградата на министерството на здравеопазването. Стотици специалисти по здравни грижи се събраха пред сградата на здравното министерство с искания за достойни заплати и условия за труд.

Плановете им са протестира всеки ден, както и да преминат към ефективна стачка. "Ще спрем да работим. Първо по един час на ден, а след това и по повече. Ще разпънем и палатков лагер", обяви организаторката на протеста Мая Илиева.  Специалистите по здравни грижи протестират в общо 42 града в страната, каза тя. Към митинга им се присъедини Омбудсмана Мая Манолова.