Градовете Стамболийски и Перущица и селата Белозем на община Раковски и Цалапица на община „Родопи“ бяха домакини на публичните информационни събития, които екипът на ОИЦ-Пловдив реализира през настоящата седмица. Близо 100 души посетиха мобилния офис на ОИЦ по време на мероприятията в четирите насели места от област Пловдив. Сред тях бяха земеделски производители, животновъди, пчелари, предприемачи и граждани.
Експертите на пловдивския информационен център представиха на всички заинтересовани лица подробности за актуалните възможности от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и Оперативните програми. Земеделските производители проявиха най-голям интерес към подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР г., по която се очаква прием през месец май. Експертите на ОИЦ разясниха целите на предоставяната безвъзмездна финансова помощ (БФП) в конкурса, допустимите кандидати, дейности и разходи, финансовите параметри и изискванията, отбелязани в Индикативната годишна работна програма на ПРСР 2014-2020 за 2019 г.
Предприемачите бяха подробно запознати и с процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия (МСП)“ от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, която е отворена за кандидатстване до 17:00 часа на 21 май 2019 г. Чрез нея, фирмите могат да получат БФП от 100 хил. лв. до 1 млн. лв. с интензитет на помощта до 70%, за да оптимизират производствения процес, да постигнат по-висока производителност и подобрят продукцията си, да намалят разходите за производство и увеличат експортния си потенциал.
Екипът на ОИЦ представи и възможността за повишаване квалификацията на работната сила, насърчавайки професионалното и кариерно развитие, чрез отворена процедура „Умения“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 (ОПРЧР). Целта е увеличаване на икономическата активност и подобряване достъпа до заетост за търсещите работа безработни и неактивни лица, посредством възможности за включване в различни по вид обучения.
Заинтересованите лица  бяха подробно запознати и с електронната платформа ИСУН 2020, начините за използването й за запознаване с документация, подаване на проектни предложения и следенето на обявените обществени поръчки.
Информационната кампания на ОИЦ-Пловдив продължава и през месец април.
Проект „Осигуряване функционирането на ОИЦ-Пловдив през периода 2019-2021 г.“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020.