Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП, съобщи News.bg. Това стана ясно от регулярно национално проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на "Алфа Рисърч".

Според данните ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент.

Анализът сочи, че сближаването на позициите между ГЕРБ и БСП е резултат от три фактора: лек спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отлив на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия, мобилизация на БСП и относително увеличаване на електоралната й тежест при по-ниска избирателна активност.

Според проучването след разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки, са регистрирани съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ.

В началото на скандала реакциите на гражданите са остри - 66 на сто смятат, че това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Едва 10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите, като според тях това било предизборна атака от страна на опозицията.

Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в корупцията. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от "други политически сили".

Близо 60% от гражданите обаче смятат, че никой не води решителна борба с корупцията в страната.

Сред лидерите Корнелия Нинова бележи ръст от 4 на сто, стигайки до 23%. С 3% увеличава рейтинга си Красимир Каракачанов, а Валери Симеонов и Волен Сидеров - с по 2%.

Липсата на реални дебати по европейските теми и по позицията на България в тях, както и текущите скандали, имат за ефект силно ограничаване на желанието за участие в предстоящите избори.

Към края на март, 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.