Чешката общност демонстрира техники за боядисване на яйца в Етнографския музей в Пловдив. От рано сутринта пристигнаха десетки деца с родители, за да украсяват своите яйца. С подкрепата на Почетното консулство на Чехия в Пловдив Ярослава Минчева, която е председател на Чешко-словашкия клуб на приятелите, представи начини за рисуване на яйца. Сред участниците в работилницата бяха и гости от Япония, които с радост започнаха да изобразяват фигури с писалка за восък. В своеобразно ателие се превърна залата на Етнографския музей, където децата и техните родители с удоволствие изучаваха техниката восъчен батик. При нея се използва топлийка, забодена на молив във формата на писалка и се рисуват различни орнаменти на маргарити, цветя, звезди и други. При восъчния батик тип сълза най-напред се изписват частите, които трябва да останат бели и след това яйцето се потапя в жълта боя, която трябва да изсъхне за 24 часа. На следващия ден се нанася следващият цвят и така, докато се получат желаните багри върху великденското яйце.
В Чехия съществуват различни техники за украсяване на великденски яйца, някои от тях се предават от 14 век. На червен понеделник (ден след Великата неделя) по традиция мъже и малки деца обикалят по къщите с плетеници от върбови клонки (помлазки), с които благославят жените за здраве и красота с ритуални стихове (по подобие на нашите сурвакари). „В Моравия жените се поливат с вода. С плетениците и поливането се пренася силата на младата върбова клонка или водата върху жената, пречиства се от всичко старо, обновява силите, дарява здраве и хубост за цялата следваща година“, разказа Ярослава Минчева. Тя уточни, че жените за благодарност подаряват на мъжете украсени яйца или панделка, като най-хубавото дават на обичания мъж и то трябва задължително да е червено.
Свои рисувани яйца в изложбата представи Велина Минева, която показа Ихтиманската и Велинградската техники за боядисване. Те са характерни за началото на 20 век и са с изключително красиви растителни и геометрични мотиви.
Традиционното боядисване на яйца в Етнографския музей се проведе под патронажа на почетния консул на Чехия в Пловдив доц. Иван Соколов, който поздрави гостите и им пожела светли празници. Инициативата на местното сдружение на чехи, словаци и приятели се провежда за 5-та поредна година в Стария град. В нея се включиха повече от 130 деца и техните родители. Само преди два дни в пловдивския арт квартал „Капана“ се откри „Моравски клуб“, където за първи път бе отбелязан Чешкия Великден.