Над 200 участника на различна възраст ще преминат по най-дългата пешеходна улица в Европа, облечени в изработени от самите тях костюми, маски и големи парадни кукли, вдъхновени от темата за Айляка.
Парадът, който е един от артистичните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата‘2019, ще стартира на 4 май в 17:30 от площадчето при подлеза на аптека Марица и ще премине по Малката главна (ул. „Райко Даскалов”) през Джумаята, по Голямата главна (ул. Княз Александър I), за да приключи около 19:00 на площад Стефан Стамболов (пред Общината), където празникът ще продължи до 21:00 с представяне на участниците, музика на живо, оригинален интерактивен перформанс – инсталация, в който ще могат да се включат всички присъстващи и други изненади.
Проектът се осъществява от Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“, с партньорството на Handmade Parade (Англия), Stalker Teatro (Италия), както и на пловдивски партньори от читалищата „П.Р.Славейков“, „Младост“, „Н.Вапцаров“, „Назъм Хикмет“, „Възраждане“, КСУ  „Олга Скобелева“, ОУ „Д-р Петър Берон“. Участниците – сред които членове на колективи и състави към читалищата-партньори, ученици от 11 ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, ОУ „Д-р Петър Берон“, КСУ „Олга Скобелева“, студенти от театралния клас „12+3“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител проф. д-р Александър Илиев, жители на града, участвали в отворените уъркшопи, реализирани в хода на подготовката на парада и в майсторските класове и уъркшопи водени от английските и италиански артисти, специални гости от София и чужбина  - ще дефилират, маскирани с изработени от самите тях или с тяхно участие маски и костюми, вдъхновени от темата за АЙЛЯКА като специфичен modus-vivendi на пловдивчани. Ще има артисти на кокили, големи (до 5 м), ръчно изработени парадни кукли и фигури с оригинална конструкция, много музика и атракциони…