„За да сме равноправни в ЕС, за нас политическа цел номер едно трябва да е да бъде отхвърлен моноторинга върху България. Само тогава страната ни ще бъде пълноправен  и равноправен член на съюза“, това  каза на среща в община Садово народният представител Валери Жаблянов, кандидат за ЕП от БСП.
 Общински съветници и кметове на населени места от общината  споделиха своите и на жителите притеснения относно финансирането на малките населени места от фондовете на ЕС и неглижирнето от страна на държавата на проведения местен референдум против добива на инертни  материали.
„Десницата, която управлява в европарламента и управляващите в
последните 10 години се опитват да представят БСП като антиевропейска. Дори в документите, които официално представят страната ни е записана различна  година, а не тази, в която България е подала документи за присъединяване. И трябва да кажем ясно, този документ носи подписа на тогавашния външен министър Георги Пирински, от правителството на Жан Виденов, с мандата на БСП.“, категоричен бе Жаблянов. Според народният представител въпреки, че Председателят на ПЕС Сергей Станишев постигна огромен успех с приемането на доклада за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство с пълни граници, все още ни дърпат извън Шенген.  Солидарността в Европа е от особено значение за България, счита той.
     Тодор Стоилов, кандидат за ЕП сподели, че България е износител на най-ценното – човешкия капитал.“ Колкото и далечни да ви се струват изборите за ЕП ще ви дам само един пример- Пакта Марон. От него зависят 190 000 български семейства,  оцеляването на бизнеса с превози, а оттам и възможността тези семейства да останат тук, а не да търсят препитание в други страни.“. Според младият пловдивчанин гласуването на тези избори ще ни даде възможност да отстояваме интересите на всеки един човек, за да се върнем към основата на ЕС – солидарност и равенство.
    В рамките на провелата се дискусия Атанас Телчаров,  Председател на общинския съвет в Садово и лидер на социалистите в общината благодари на присъстващите народни представители Георги Търновалийски, Теодора Халачева, както и на цялата парламентарна група за активната защита на община Садово против  решението на МС за отдаване на концесия за добив на инертни материали на землища в общината. Според   Телчаров БСП трябва да отвоюва своето място и да работи за малките общини и разрешаването на проблемите им.
В  края на срещата областният лидер на БСП Георги Гергов призова за активност на вота на 26 май. „БСП  трябва да  спечели тези изключително важни избори, защото 12 години след приемането ни в ЕС все още не успяваме да извлечем всички ползи от членството ни, въпреки направените отстъпки. Трябва да спечелим,за да успеем след това да реализираме исканите от хората промени.“ , завърши Гергов.