Безплатни консултации за пациентите ще проведат специалистите от Отделението по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив от 13 до 31 май 2019 г. За прегледите не са необходими направления от личните лекари, но желаещите да проверят здравния си статус трябва да си запишат час на тел: 0879/097-074.  

Кампанията се провежда със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите и от нея могат да се възползват всички, които имат намалено зрение или зрителни смущения, заяви началникът д-р Димитриос Власиадис.
Той отбеляза, че освен заради перде или глаукома проблемите може да се дължат на увреждания на задната част на окото и по точно в най-вътрешната обвивка на очната ябълка - ретината.
В този случай е характерно, че протичат без сълзене и без болка, окото не се зачервява, а очната ябълка е видимо спокойна. Пациентите най-често се оплакват от разкривяване на образа, лъжлива хиперметропия, двойно виждане, нарушение в цветното зрение и смущения в периферното. Размерът на наблюдаваните обекти е намален и се повяват централни, парацентрални и периферни тъмни петна. Нерядко сигнал за проблеми в задния сегмент на окото е  бавната адаптация от тъмно към светло и обратно, затрудненото виждане на тъмно, както и „изплуването“ на подвижни мътнини с различна форма и интензивност.   
Едни от най често срещаните заболявания на ретината са съдовите,  диабетната ретинопатия , макулната, а също и периферните дегенерации, възпалителни процеси и дори отлепване на вътрешната обвивка на очната ябълка.
„Ежедневно в нашата практика срещаме пациенти с подобни оплаквания и при тях откриваме заболявания на ретината, за които те дори и не предполагат, каза д-р Власиадис. - В повечето случаи успяваме да помогнем и да подобрим зрението и комфорта им, но имаме и  случаи, при които болестта е доста напреднала и са настъпили множество усложнения. Затова решихме да организираме тази кампания и да дадем шанс на хората да проверят очите си и да започнат лечението си навреме, което е от изключително значение за успешния изход.“