На 17 май- петък  в Пловдив , София  Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик ще се проведат акции по безплатно мерене на кръвното налагане. Това  съобщиха от Българската лига по хипертония, организатор на кампанията. Национналната здравна кампания ще премине  под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане". Тя се осъществява по повед 17- май- Световен ден за борба с хипертонията.  Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейскиясъюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.По данни на НСИ - проведеноевропейскоздравнопроучванезапериода 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония прилицанад 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст- 45-65 години, т.е подмладяване на болестта. Изследванията показват и увеличаване процента на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. Мозъчниятинсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания, асоциирана с: лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система.
Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високотокръвно налягане са свързани и с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.
Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

За 13-ти пореденпътв страната ще се проведе национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българскиятчервенкръст, фондация„Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация,Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България,  Център за Спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др. Кампанията ще отбележиСветовниятден на хипертонията и ще премине под надслов "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“. Официналното откриване на националната инициатива ще се състои на пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика) в София, като активността ще обхване 11 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик.

На 17 май 2019 година, от 11 до 18ч., в посочените градове на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

17 май, петък, 11-18 ч.

•    София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
•    София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В
•    Пловдив – ул. Княз Александър I Батенберг (парк между 27 и 29 номер)
•    Пазарджик – площад Съединение (до парк „Градска градина“)
•    Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври” (до фонтаните)
•    Бургас - ул. „Александровска” (пред сградата на Общината)
•    Варна – площад „Независимост“ (пред Операта)
•    Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
•    Плевен - площад „Възраждане”, срещу фонтаните
•    Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)
•    Сливен– пред Храм Св. Димитър („Попската градина“)
•    Велико Търново - парк Марно поле

Българска Лига по Хипертония подчертав значението наповишаване качеството на осведоменост, контрол и терапия на високотокръвноналяганекатоключово действие, необходимо запревенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

Инициативата се подкрепя официално от Световната лига по хипертония, Международното дружество по хипертония, Световната инициатива по проблемите,свързани с консумацията на сол и здравето и Международната диабетна федерация. Всички тези организации работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечносъдови, мозъчносъдови, бъбречни и други усложнения.