Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който за 36-ти пореден път ще бъде отбелязан в третата неделя на месец май, тази година преминава под мотото „Засилване на борбата за здраве и права!”.

Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на действията в посока към ефективни политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса.

През първите три месеца на 2019 година над 86 924 лица са узнали своя ХИВ-статус.

От началото на тази година до 16 май 2019 г. са открити нови 101 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 3 127 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 5:1 (мъже/жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път (45 % при хомосексуален контакт) и 11%  – при инжекционна употреба на наркотици.

Денят традиционно ще бъде отбелязан в редица градове на страната от партньорите на Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции – регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.