Нов вариант за изграждането на Национален стадион в София се появи като част от офертата на инвеститорите от MAG за концесията на летище София. Стадионът е включен в разширеното предложение, подадено пред Министерството на транспорта, предаде Dir.bg.

Арената е част от независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро. Така цялостното предложение надвишава 2 милиарда евро.

Консорциум "Витоша" (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG)) предлага да вземе дейно участие в развитието на Airport City Sofia (Летищен град София), който ще включва нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения.

Проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали. Той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

"Щастливи сме, че можем да направим това предложение на жителите на София като част от нашата оферта за летище София. Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде използван както за световни първенства, така и от гражданите за ежедневни спортни дейности", каза Греъм Фъргюсън, директор по корпоративно развитие за MAG.

MAG и BCEG вярват, че Airport City Sofia ще бъде перфектната локация за нов национален стадион, подходящ за кандидатурата на България за домакинство на Световната купа 2030, заедно с Гърция, Румъния и Сърбия. Приложено са показани няколко варианта, предложени от MAG като графики как евентуално би изглеждало съоръжението.