- Г-н Стоилов, как премина паузата в първенството и липсата на официални мачове помогна ли ви да се подготвите добре за дербито?

- Имаше дълга пауза в първенството и смятам, че я използвахме за възстановяване и тренировки. Имах други очаквания, но за жалост нещата не се получиха. Не само, че контузените ни футболисти Иван Цветков и Валери Домовчийски не  не се възстановиха, но и получихме нов удар с контузията на Мариян Огнянов Той е един от нашите възлови футболисти, на когото разчитаме много. Ще трябва да преодолеем и този проблем.  Футболистите много добре осъзнават важността на предстоящото дерби. Нашата цел в този мач е спечелването на победата, за да зарадваме феновете ни. Ще бъде още по-доволен, ако стигнем до успеха с добра игра и демонстрираме нашия стил.  Както и преди съм казвал на футболистите от сегашния отбор на Ботев се падна тежката задача да върнат славата ни тима от предишните години, когато бе сред водещите в България и  играеше красив и резултатен футбол. Трябва да премахнем негативизма натрупан в последните 10 години. Футболистите знаят, че им тегне бремето да са винаги на максимум. Радостното е, че всичките ни национали се завърнаха.

- Какво е състоянието на Тодор Неделев?

- Той има леки болки в коляното, но това няма да му попречи да излезе на терена.  Тодор Неделев има най-голямо желание да играе в дербито. В предишния ни мач с Локомотив бе най-добрия, но нямаше шанс да нанесе завършващия удар. Надявам се да успее този път. Нека все пак да нямаме свръхочаквания към него. Важното е да се впише отлично в колектива в тази среща. Само така не само той, а и останалите футболисти ще покажат най-доброто от себе си. Очаква ни труден мач, но ако успеех да се доближим до най-добрите си игри, ще го спечелим.

- Какво е мнението ви за съперника?

- Локомотив е по-силен от миналата година. В отбора дойдоха опитни и класни футболисти. Това пролича в досегашните мачове на отбора. Това ще направи дербито в събота още по-интересно.

- Съперникът ви има повече опит в такива мачове и сякаш това ще бъде във ваш минус?

- Нашият отбор изигра на добро ниво доста тежки мачове през този сезон за Лига Европа и първенството на страната. Футболистите ни натрупаха доста опит в мачове със силни съперници и това ще им бъде от полза. Както казах и преди за нас най-важното ще бъде да покажем най-доброто от себе си?

- Като треньор на Ботев победихте Левски, но нямате успех над Локо.

- Всеки мач със силен противник е труден. Вече ви казах, че в дербито с Локомотив само победата ще ни удовлетвори и футболистите излизат пределно мобилизирани, за да я постигнат. След като сме си поставали високи цели, трябва да  се стремим да показваме добра игра и да побеждаваме всички съперници.

- Вандер Виейра готов ли е за мача ?

- Той не игра почти два месеца. Вече е напълно здрав, физическото му състояние е добро.  Желанието му да играе също е голямо. Ще преценим в последния момент дали да го използваме.

-Какво ще кажете на феновете на двата отбора с оглед на натрупалото се напрежения между тях?

- До подкрепят отборите си цивилизовано. Дербито през пролетта мина без всякакви ексцесии. Надявам се така да бъде и сега.