Театралният дует Петър Тодоров, режисьор и Десислава Минчева, актриса и носител на Икар 2019, се включва в програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата с нов вдъхновяващ авторски проект. Премиерата на кукления спектакъл  „Концертът“  ще се състои на 7-и юни от 19.00 часа под домакинството на директора Виктор Бойчев в Държавен куклен театър- Пловдив. Спектакълът е насочeн към всички възрасти, но за авторите му децата си остават най-желаната публика, защото ще се запознаят с красотата на българската народна песен, разказана по един приказен начин.  Той представлява квартет от четири кукли – народни певици, които под диригентството на петата певица -  Десислава Минчева, ще пресъздадат ежедневието на българката, която стъпвайки на сцена се променя в космически глас. В представлението са използвани музикални теми от едни от най-въздействащите български народни песни в тяхното автентично звучене. „Концертът“ включва в програмата си песни от репертоара на  Янка Рупкина, Квартет „Славей“, ДАНПТ „Филип Кутев“, инструменталиста Недялко Недялков и др.
Творческият екип се допълва от две утвърдени в  театралната сценография имена – Ханна Шварц, кукли и сценография и Николина Костова-Богданова, костюми. Актрисата Десислава Минчева споделя, че за ролята си в представлението тя се е доверила на вокалния педагог Пламена Седянкова, а за усвояване на движенията на ансамбъл „Родопа“, Смолян. Куклите са с почти реални човешки размери. Костюмите са изработени в София в ателието на един от най-известните майстори на кукли Петър Чекуров и включват носии от шопската, родопската, кюстендилската и пиринската фолклорни области. Един от костюмите е над 100-годишен, подарък от възрастна дама.
След премиерата в Пловдив „Концертът“ ще има премиера и в Смолян през октомври, участие в конкурс в град Бурса, Турция, а през декември ще гастролира като част от закриващите събития за Европейска столица на културата в Матера, Италия.
„Концертът“ е продукция на Център за изкуства „За Родопите“ - Бостина, чиито театрални и танцови спектакли са гостували в над 40 държави на всички континенти по света /вкл. САЩ, Австралия, Китай, Сингапур, Индия, Перу, Мароко, много страни в Европа и др./ Спектаклите „Сливи за смет“, „Аз, Душата“, „Кокошка с брошка“ и др. са носители на над 30 награди за най-добър спектакъл, за актьорско майсторство, за сценография и др., от фестивали в България, Албания, Румъния, Хърватска, между които няколко от главните награди на международното и холандското жури на фестивала „Двама са малко, трима са много“ в Пловдив. През 2019 Петър Тодоров и Десислава Минчева получават националната награда „Икар 2019“ за спектакъла на ДКТ Бургас - „Филифьонката, която вярваше в бедствия“, получил също главните награди на трите журита на „Двама са малко, трима са много“.