Между 50 и 100 деца в Пловдив може да останат извън системата на детските градини, след като Министерството на образованието и науката постави ограничение за прием до 28 деца в група, заяви днес замесктник-кметът на града  Стефан Стоянов.  Той добави, че Общинският екип ще продължи да осъществява прием на всеки 20 дни с цел всяко свободно място да бъде усвоено.

По думите му, в районите „Западен“, „Централен“  и „Източен“ все още има свободни места и родителите могат да се възползват от възможността да запишат там децата си.

Над 600 все още  са свободните места за първокласниците, за които предстои второто класиране. По думите на Стоянов, над 70 % от децата тази година са кандидатствали  в намиращото се в най-голяма близост до домовете им училище, в резултат на по-оптималната система за кандидатстване, която е балансирала приема.

Символичен старт  на четвъртия етап от общинската програма за възстановяване и обновяване на дворовете на детските градини дадоха  в целодневна детска  градина „Кремена“ заместник-кметът Стефан Стоянов и кметът на „Тракия“ Костадин Димитров.  Пред журналисти и гости те представиха  новата площадка с катерушки, мини игрище за бадминстон и вътрешен двор за изучаване безопасността на движението от децата  на обща стойност около 20 000 лв.