Областният управител Здравко Димитров се срещна с посланика на Китайската народна република в Република България – Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн.

На срещата присъстваха и заместник областните управители Петър Петров и Евелина Апостолова, както и  членовете на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) Ирина Белева (генерален консул на Република България в Шанхай в периода 2011-2015 г.), и Кръстьо Белев.

Областният управител представи възможностите, които предлага най-бързо развиващата се област в България.

На срещата бяха обсъдени бъдещи инвестиционни проекти, към които китайската страна проявява интерес. Областният управител обсъди възможността да се реанимира един от най-стратегическите проекти в областта – изграждане на тунел под прохода Троян – Кърнаре. Той обясни, че идеята е много стара. Още Евлоги и Христо Георгиеви са искали да има по-кратък път, който да свързва Северна и Южна България, а през 90-те години на миналия век е имало изготвен идеен проект за изграждане на тунел Троян-Кърнаре. Здравко Димитров заяви, че този обект би бил икономически по-обоснован от проекта за тунел под Шипка.

Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн подкрепи идеята и заяви, че в Китай има изключително добре подготвени строителни фирми и специалисти, които биха могли да се справят успешно със задачата, ако им бъде предоставена подобна възможност.

По идея на областния управител, в началото на месец юли ще бъде свикана двустранна работна среща, на която да бъдат поканени експерти от двете държави, за да се уточнят възможностите за реализиране на подобен проект.

Продължаване на линията на добри взаимоотношения между България и Китай обсъдиха по време на среща кметът на Пловдив Иван Тотев и Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в Република България. Негово превъзходителство е на първото си официално посещение в Пловдив и заяви, че е възхитен от града и неговата богата култура.
„Пловдив е един от старите градове в света и затова провеждаме политика за неговото преоткриване. Всяка година финансираме археологически разкопки, при които откриваме нови артефакти и надписи и това ще продължи и занапред“, увери кметът Иван Тотев. Той сподели, че титлата Европейска столица на културата е дала възможност за промяна на облика на града по отношение на туризма, бизнеса и качеството на живот на хората като цяло.
По време на разговорите кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че градът под тепетата се радва на много голям интерес и посещение от страна на китайски делегации, а подписаното през 2014 година побратимяване с град Шънджън е предпоставка за още по-добрата комуникация с Китайската народна република.
Към края на срещата посланик Сяодзюн се обърна към кмета Иван Тотев с думите: Имате пълно основание да се гордеете с това, че Пловдив се развива както в културно, така и в икономическо отношение. Сигурен съм, че китайските туристи ще разказват много добри думи и ще дойдат още повече от тях да го посетят, защото градът е прекрасен.
И двамата заявиха, че ще продължат с доброто двустранно сътрудничество и с политиката на обмяна на идеи и провеждане на общи инициативи.