Народното събрание  прие на първо четене промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на действителен получен глас от 1 юли. Предложеният законопроект е на Министерски съвет.

"За" гласуваха 117 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а 90 народни представители от "БСП за България" и ДПС бяха "против". Нямаше въздържали се.

Причината за предложения законопроект е желанието на правителството да отговори на обществените очаквания. Намаляването засяга само субсидията на партиите за тази година.

Законопроектът предвижда годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. да се преизчисли на базата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по размер от 11 лв. за един получен действителен глас за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. и размер от 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г. С намаляването на партийните субсидии на 1 лв. на действително получен глас ще се реализира бюджетна икономия за второто полугодие на 2019 г. в размер на 14,6 млн. лв.