Председателят на групата на общинските съветници на БСП Николай Радев отправи питане до кмета на Пловдив Иван Тотев за проблеми със сметосъбирането в квартал "Столипиново".

Чрез г-жа Савина Петкова
Председател на Общински съвет – Пловдив

До инж. Иван Тотев
Кмет на Община Пловдив

Питане

от Николай Атанасов Радев
Председател на ППГОС на
Българската социалистическа партия


Относно: Недостиг на контейнери в район „Източен“

Уважаеми Г-н Кмете,

В приемната ми на общински съветник и в приемната ни в район „Източен“, постъпиха едновременно няколко сигнала, касаещи сметосъбирането в район „Източен“ и по конкретно кв. Столипиново, както по периферията, така и навътре в кв. „Столипиново“.
Липсата на контейнери води до нерегламентирани сметища и проблеми от екологично и здравно естество, особено в топлите месеци на годината. Недоволството на гражданите е породено и от т.нар. бетонни клетки за отпадъци, които въпреки обема смет, който побират, не са най-правилното решение. Методът на събиране на боклуците оттам тревожи живущите, в чийто район има подобни клетки. Миризмата и заразите садругият съществен фактор.
Уведомиха ни, че и при Вас е постъпила жалба с подписка, в която са дефинирани исканията на гражданите, а именно: да се поставят кофи тип „Бобри“ на ул. „Възход“ до поликлиниката; на ул. „Калина“ до Търговския център; в джоба срещу църквата, до павилионите за килими. Също така настояват да има контрол – както за опазването на контейнерите, така и за контрол над хвърлянето на боклук.
В момента в кв. „Столипиново“ има поставени 17 контейнера и 3 бетонни клетки, това установихме след лично направен оглед в квартала. На фона на живущите там 42 000 жители, по данни от Ваш отговор на мое питане, тази бройка звучи несериозно и е крайно недостатъчно.
Прилагаме списък с местата, където има дефицит или липса на контейнери (Приложение 1). Обобщено това е периметърът от бул. „Цариградско шосе“, до ул. „Крайна“ и от ул. „Прохлада“ до ул. „Ландос“.

Във връзка с гореизложеното, моите въпроси към Вас са:
1. Какво налага практиката за изграждане на бетонни клетки, вместо поставяне на съдове за боклук?
2. Има ли установени и глобени граждани за нерегламентирано изхвърляне на боклуци и ако има, какъв е техният брой за последната една година?
3. Община Пловдив и район „Източен“, след получаване и запознаване с жалбата от жителите в района, предвидили ли са удовлетворяване на техните желания? Моля да получа копие от отговора към тях, ако има такъв.
4. Ще назначите ли инспекция на посочените в списъка места и ще поемете ли отговорност за поставяне на липсващите контейнери?

Очаквам да получа писмен отговор, който да бъде огласен на следващото заседание на Общински съвет.

13.06.2019 г. С уважение: .........................
гр. Пловдив (Николай Радев)

Изградени бетонни клетки, представляващи нерегламентирани сметища, които се почистват посредством багер и не се приемат действия за поставяне на контейнери:

1. Между ул. „Храбрец“ 20, блока на ул. „Пламък“ №12, мебелен магазин, трафопост на EVN и Стоматологиите, в близост до VI РПУ.
2. Ул. „Крайна“ между бл. 4006 и бл. 4007
3. На края на ул. „Крайна“
4. Ул. „Шумен“
5. Бетонна преграда, обслужваща ул. „Грамос“, ул. „Батак“, ул. „Хризантема“, ул. „Правда“ и малките улици около детската градина

Улици и блокове без поставени контейнери и възможност за изхвърляне на смет на регламентирани места:
1. Ул. „Правда“
2. В преките улици между ул. „Малина“, „Калина“ и „Ландос“.
3. Ул. „Калина“
4. Ул. „Крайна“
5. Ул. „Сокол“
6. Ул. „Храбрец“
7. Ул. „Камено“
8. Ул. „Елба“ и вътрешни части
9. Ул. „Възход“
10. Ул. „Кемера“
11. Бл. 4001, 4002, 4003
12. Бл. 4006, 4007