Апелативният спецсъд потвърди мярката за неотклонение на ученика от Пловдив, обвинен в  подготвка да терористичен акт. Момчета  остава при родителите си и под надзора на инспектори от Детската педагогическа стая в Пловдив.

Заседанието се поведе при закрити врати в присъствието на 16 годишния обвиняем.

От прокуратурата поискаха той да бъде задържан под стража, за да бъде изолиран в специална среда и с него да работят психолози и психиатри.

Съдът е приел, че има обосновано предположение ученикът да е виновен за повдигнатите му обвинения в тероризъм, но е презценил, че момчето не трябва да бъде изолирано, а да остане в естествена среда и да ходи на училище.

В съдебната зала то е заявило, че осъзнава вината си.

"В последните дни в различни медии се появиха публикации против прокуратурата. Непроменено е мнението на прокуратурата, че детето е жертва на радикализация. От другата страна са интересите на обществото. Намерени са взривни вещества и устройства несъпоставими с други казуси в българската история. Това не е било известно и на родителите". Това разкри на пресконференция говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. "Намерени са сериозни доказателства, видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока", разясни говорителят на прокуратурата. Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани. Милева заяви още, че информацията за радикализация не е подадена от родителите. "Прокуратурата ще продължи да иска задържането на лицето. Ще бъде изолиран в специална среда, в която ще говорят с него психолози и психиатри", коментира тя.