Изкълчен глезен на една от гостенките намести за секунди в разгара на празника си Паско Райчев. 70 години отпразнува рехабилитаторът, лечителят, към който излекуваните се обръщат с „докторе“. Титла, спечелена, не с диплома, а с народната признателност. Над 80 именити гости – от бизнеса, спорта, медицината, политиката вдигнаха наздравица за юбиляря в ресторант „Гребеца“ в Пловдив заедно със съпругата на Паско д-р Нели Райчева, щерката Ася, зетя Стефан Учиков, сина Тодор, снахата Александра и внука Павел.

„Да приемеш доброволно да се изправиш пред страданието и болестта, да помагаш и да бъдеш полезен е възможно само тогава, когато усещаш работата си като призвание. Затова и твоята помощ няма земна цена. На многая и благая лета!“ Тези думи написа в поздравителен адрес до рожденика Областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров. А на живо сподели пред всички, че на Паско винаги може да се разчита, че той е човек, който никога не е предал приятелите си, но и те не са го предали.

„Всички знаем за златните му ръце, но Бай Пас има и огромно сърце, страхотна душа! Ако можеше да събере десетките хиляди хора, които са му благодарни и признателни, стадион „Пловдив“ нямаше да ги побере. Присъстващите тук трябва да сме горди, че сме част от неговия празник, част от неговия най-близък приятелски кръг. Раздавай се за хората, но остави време и за себе си, да се порадваш на живота“, пожела на рожденика Любозар Фратев. Едно от най-популярните обществени и бизнес лица на Пловдив, събирателен образ за предприемач, общественик и родолюбец, изненада с „жив“ подарък Паско Райчев. Няколко минути гостите, сред които бе и заместник-областният управител Петър Петров със съпругата си, спряха да хапват от вкусните блюда, заливайки се от смях с лакърдиите на примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова. Приказливата и остроумна баш зевзечка акцентира върху факта, че Паско е роден на 24 юни - Еньовден, което подсказва, че е един магьосник и на хората като него в Родопите им викат требовит – трябва на много хора.

Пременени в народни носии, запасали пищови, Паско и 4-годишният му внук Павел поведоха първото хоро под звуците на родопската гайда на рекордьора на Гинес Атанас Тодоров и омагьосващия глас на Българското национално радио Севда Симеонова. Талантливите музиканти от прочутото трио „Родопски извор“ бяха втората част от подаръка на семейство Фратеви за рожденика. Танцова формация Елика вдигна още градуса на настроението, шегите, танците и хората се вихреха до късни доби.

За близо 45 години практика като физиотерапевт, или чакръкчия, както народът нарича хората с неговите умения, в кабинетите си в Пловдив и Хасково, Паско Райчев е изправил хиляди хора на крака, в буквалния смисъл на думата.

Синът на легендарния бай Тодор-Чакръкчията от Хасково, пуска корени в Пловдив, след като още след вземането на последния изпит по специалността „Рехабилитация”, е назначен в АФД „Тракия” – Пловдив. През годините той е масажист – рехабилитатор в различни спортни отбори, както и национални гарнитури. Със сигурност Паско е наследил дарбата си от своя баща – бай Тодор, най-известният чакръкчия в България. А пък бай Тодор е взел уменията от своя баща Райчо, дядото на Паско, а той пък от своя дядо. Дарбата продължава със сина на Паско, Тодор Райчев, който завърши с пълно отличие специалност „Кинезитерапия“ и работи от няколко години в санаториума на МВР в Хисаря. Така вече близо 2 века чакръкчийството се предава в рода. И нека започнатото от дедите да пребъде!