Преди броени дни, Българският културен институт /БКИ/ в град  Берлин, Германия посрещна в своето галерийно пространство една впечатляваща изложба на Дружество на пловдивските художници, която носи знаковото за града заглавие „Пловдив 2019“.

Куратор на експозицията е Снежана Фурнаджиева - Председател на ДПХ.  За представянето в Германия бяха подбрани творбите на 34 пловдивски творци - едни от най-добрите и утвърдени автори на живопис и графика и интересни млади пловдивски художници, впечатляващи със своите търсения, техника и оригиналност в мисленето.

„Аранжирана и подредена, изложбата предизвика искреното възхищение на сътрудниците на БКИ, които възкликнаха още преди откриването "Сякаш националната галерия е тук!". Всяка картина грееше със собствена светлина, без да задушава останалите. Бяхме посрещнати с изключителна топлина, внимание и грижа. Силно впечатление ни направи уважението, демонстрирано както от страна на целия екип на Българското посолство и Н.Пр. посланика, така и от присъствието на Председателя на парламентарната комисия по Култура и медии Вежди Рашидов и екип. Немските художници и почитатели на изкуството препълниха залата и  демонстрираха  изключителен интерес към изложбата и към бъдещи проекти и планове за съвместна дейност“, разказа Снежана Фурнаджиева след завръщането си.

По време на официалното откриване, съчетавайки ролята си на куратор, но и на Председател на най-старата творческа гилдия в Южна България, Фурнаджиева представи на домакините и гостите един от най-старите и живи градове - Пловдив, цивилизациите и културата, оформили духа на хилядолетния град. Тя разказа и за Пловдив - Европейската столица на културата 2019г. и нейната запазена „визитната картичка“ - пловдивските художници, прославили града по света.

„Изкуството е най-стабилен и искрен мост между народите. Представих изложбата и посланията на пловдивските творци. На фона на приятна музика, изложбата се откри тържествено със суперлативи за качествата ѝ от директора на БКИ и обстоен професионален анализ  за художествените ѝ достойнства от изкуствовед, сътрудник към БКИ, който дълги години е работил и в Националната галерия в София“, разказа още Снежана Фурнаджиева.

В дните от престоя си в Берлин, пловдивските творци имаха многобройни срещи с представители на Дружеството на немските художници, по време на които бяха обсъдени идеи за съвместни проекти, които предстои да бъдат осъществени. Разгледаха и няколко експозиции в Берлин – от времето на Ренесанса и изложби на съвременно модерно изкуство.

„Сърдечни благодарности на директора на БКИ Борислав Петранов и сътрудничката му Искра, с които установихме трайни приятелски взаимоотношения. Благодаря от сърце за активното съдействие и помощ на Антония Дуенде - български художник, която от години живее и работи в Берлин“, сподели още Снежана Фурнаджиева.

Тя  изказа своята и на авторите благодарност към Община Пловдив, с финансовата подкрепа на която се осъществи пътуването чрез програмата за финансиране на „Събития и кампании, популяризиращи културата на Пловдив в чужбина и съвместна дейност с българските културни институти и мисии в чужбина“ от Културния календар на града за 2019 година.