Народните представители приеха окончателно  на второ четене промените, с които намалиха размера на партийната субсидия от 11 на 1 лев за действително получен глас. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Атака". "За" предложението на управляващите гласуваха 119 депутати, "против" - 71, а "въздържал се" - 16. Само един народен представител от ДПС се обяви срещу него, а масово. Патриотите се въздържаха, въпреки че от НФСБ вече се обявиха официално против. Срещу решението гласувата народните представители от БСП.

 

Това се случи с изменение в Закона за държавния бюджет за 2019 година и съответно ще важи за втората й половина. За да остане така и следващите години, трябва да се промени Законът за политическите партии.

Между двете четения депутатите отхвърлиха предложение на ДПС партийната субсидия да бъде 0 лева за действително получен глас, но да има прозрачно финансиране от фирми. Не беше прието и предложението на ВМРО политическите сили, които са в парламента, да получават милион и половина лева извън партийната субсидия, след като тя бъде намалена на 1 лв. на глас.

Тази сутрин управляващите внесоха извънредна точка в дневния ред на парламета, за да бъде променен законът, заради което левицата ги обвини, че го налагат силово, без обсъждане. Последваха разгорещени дебати с размяна на остри реплики, които продължиха над 3 часа.

От ГЕРБ настояха, че размерът на субсидиите трябва бъде намален, защото според тях така ще се изпълни волята на гласувалите в референдума, организиран от Слави Трифонов преди 2 г.

Левицата обаче остро възрази срещу подобна промяна, определяйки я като като удар срещу нея и възможност партиите да попаднат под влияние на бизнес интереси. Социалистите призоваха да се намали партийната субсидия, но да не се допускат външни или мафиотски интереси в политиката на България. В крайна сметка предложението на управлаващите бе прието