Приключи конкурсът за дизайн на сувенири за Епископската базилика на Филипопол. Организиран от “Академия Градът” с подкрепата на Фондация “Америка за България”, той се проведе при голям интерес от страна на млади български автори - дизайнери, художници, архитекти, възпитаници на художествени училища, академии и университети както в България, така и в чужбина.

Днес жури, включващо представители на Националната художествена академия София, академия “Проф. Асен Диамандиев” Пловдив, общински институт “Старинен Пловдив”, сдружение “Български културни следи” и организаторите на конкурса, обяви победителите в него:

Първа награда, която връчи кметът на град Пловдив, инж. Иван Тотев, получи Кристиян Мончев от Бургас, студент в NET IT Academy (София). На церемонията присъства и заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков.

Два проекта си поделиха вторaта наградa, връчена от Нанси Шилър, Президент на фондация “Америка за България” - съответно проектът на Диляна Иванова от ВУ “Св. Св. Кирил и Медтодий” (Велико Търново) и Пламена Тонкева от АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” (Пловдив).

Трета награда получи Димитър Къркеланов от НХА София. Наградата беше връчена от доц. Елена Кантарева от АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев”, член на журито на конкурса.

Награда на публиката, връчена от Венета Кръстева, управител на “ГРАДЪТ Медиа Груп”, организатор на конкурса - Ивайло Борисов от АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” (Пловдив).

Двадесет и три (23) бяха проектите, които се състезаваха в конкурса за дизайн на сувенири за Епископската базилика на Филипопол. Те бяха подадени от индивидуални участници и групи от 14 висши учебни заведения в България, Германия, Великобритания, Украйна и Франция. Общият награден фонд на конкурса възлиза на 4500 лв. и се разпределя между първа (2000 лв.), втора (1500 лв.) и трета (1000 лв.) награда.

Целта на конкурса бе да събере разнообразни, стойностни и модерни проекти за сувенири, които допълнително да популяризират Епископската базилика на Филипопол - уникалният културен център, който ще бъде открит на 26 септември тази година и който вече е включен в индикативния списък на ЮНЕСКО.

Участниците, основно млади български студенти от висши школи в България и Европа, изпратиха свои рисунки, 3D модели и прототипи на тениски, шапки и шалове, текстилни чанти, сувенирни магнити, пъзели, чаши, бижута, моливи и химикали, макети на Базиликата, играчки за деца. Номинираните проекти - общо 14 - днес бяха представени на живо, след което журито на конкурса определи тримата финалисти - Кристиян Мончев (1ва награда), Диляна Иванова и Пламена Тонкева (които си поделиха 2ра награда), Димитър Къркеланов (3та награда). Ивайло Борисов от Пловдив, възпитаник на АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев”, получи най-голяма подкрепа от потребителите във Facebook, сред които и академията и факултетът, където той учи - проектът му има 141 споделяния.

xxx

Културният център Епископска базилика на Филипопол ще отвори врати за посетители на 26 септември 2019 г. След няколко века забвение, Базиликата отново ще оживее за жителите и гостите на Пловдив и ще ги поведе на вълнуващо пътешествие в историята, античното изкуство и модерните технологии. Културният център ще разкрие над 2 000 кв. м. римски мозайки от IV-VI в. сл. Хр., експонирани в два уникални пласта на два етажа. Античните мозайки и многобройните артефакти ще бъдат изложени и представени чрез технологични решения от последно поколение, вкл. виртуална реалност и интерактивни панели. Центърът ще включва и интерактивна детска “Зона на откритията”, която представя историята на Базиликата по разбираем, вълнуващ начин, както и външна детска площадка, реализирана с дарение на EVN. Епископската базилика на Филипопол е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО. Нейното изграждане е резултат от публично-частно партньорство между Фондация “Америка за България” и Община Пловдив, а процесът по реставрацията й надгражда опита им от успешната реставрация на Малката базилика в Пловдив.