На 1 август, в 20 часа на Античния театър в Пловдив, в рамките на Международния фолклорен фестивал, прочутият пловдивски Фолклорен ансамбъл „Тракия“ организира едно специално събитие, което носи името „Среща на поколенията“. То е по повод навършването на 45 години от създаването на ансамбъла и с него важната годишнина ще бъде отбелязана подобаващо и вълнуващо. Събитието е с вход свободен!

Главен художествен ръководител на ансамбъла е проф. д-р Даниела Дженева.

Диригент на хора: Цонка Димитрова

Диригент на оркестъра: Николай Паскалев

Хореограф: Катя Личева

Гл. балетмайстор: Георги Карабахчиев

Ансамбъл “Тракия” – гр. Пловдив е създаден през 1974 г., като Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия” на бюджетна издръжка към Министерство на културата до 31.12.1998 г. и от 01.01.1999 г. съгласно Постановление 711 на МС е към Община Пловдив.

Творческият облик на “Тракия” е създаден от проф.Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора – доц. Стефан Мутафчиев – първият диригент на хора, проф. Николай Стойков – първият диригент на оркестъра, академик Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова, художничката Нева Тузсузова и редица други изявени творци.

Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. Те са завършили Националните училища по изкуства като Хореографското училище в София, Музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас, Плевен, Русе и др. Всички те пристигат в Пловдив с желание да учат в  АМТИИ и  да се усъвършенстват в ансамбъл „Тракия”. Това е единствен уникален шанс за интеграция между образованието и голямото сценично изкуство. В този момент в България във всеки фолклорен ансамбъл, трупа, хор, оркестър има диригенти, хореографи, танцьори, певци и инструменталисти от школата на „Тракия”.

Вече 45 години “Тракия” е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени  на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области.

До сега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и в повече от 60 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и т.н. и т.н.  Ансамбълът си е създал международно име в световната култура - едно уникално постижение за град Пловдив.

Някои от  получените награди в чужбина са: август 2007, 37 Festival Mondiale del Folklorе, 37World Folk Dance Festival – Gorizia - Italy - ОSKAR DEL FOLKLORE - две първи награди за танц и музика, юли 2004, 18th International Golden Karagoz Folk Dances Compettition – Bursa – Turkey – първа награда за танц;  февруари 2004,  49th  International Festival of Folklore – Agrigento – Italy – първа награда за костюм, юли 2003 Festival des Folklores du Monde Alencon – France – първа награда за най-добра хореография на Даниела Дженева; Юни 2002, XXIes sacres du Folklore Reims- France – специална награда за авторство на танц; април 2002 First Malta International Folk Festival - три първи награди за музика, танц и костюм.

Хорът на  “Тракия”, който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата “Мистерията на българските гласове” имаше огромен успех при първото представяне на България в зала “Олимпия” в Париж през 1990 г.  и бе номиниран за наградата “Грами” и се нареди на трето място в класацията на “Билборд”. От създаването до сега „Тракия” е отличен с всички държавни отличия и награди. За последните години това са:

През 2005 г. получава „Кристална лира”- награда  на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерство на културата за спектакъла „Хубава Яна”. През 2005 г. – „Награда Пловдив” – в областта на музиката и танца. През 2000 г. – „Златна лира” – на СБМТД. През 2000 г. – „Кристална лира” – за върхови постижения в танцовото изкуство.

 

Стотици и хиляди почитатели на "Тракия” имат касета, плочи или диск. Ансамбълът е оставил в съкровищницата на БНТ 10- серийния филм “Танците на българина” и редица други художествени филми и записи от концерти, които ще позволят на публиката да съпреживее незабравими моменти за българския народ чрез неговите единствени по рода си песни, танци и костюми.

Ансамбъл „Тракия” традиционно присъства в Националния културен календар на Министерство на културата. Негова цел е да бъде контрагент на културна комуникация чрез концерти на живо и с представянето си пред електронни медии – национални и местни, задоволявайки духовните потребности на по-широк кръг от социални групи на населението, населяващи по-отдалечени краища на страната. Да се стреми към приобщаване на европейските културни ценности със своята уникалност, като част от европейската цивилизация.

От създаването си до днес „Тракия” е явление в националната ни култура и „лице” на град Пловдив, присъствайки на всички значими форуми с изяви  при откриването им или със самостоятелни концерти.