Новият общински съвет на Пловдив ще реши за  дълга от 13 194 000 лева. Това заяви кметът на града Иван Тотев  пред хората,  събрали се за общественото обсъждане. Това стана в сградата на Общинския съвет. Кметът  подчерта, че цел на дебата е да бъде осигурена приемственост в решението на важните за града проблеми  с паркирането и уточни, че решението за новия заем ще вземе следващият ОбС. Той бе категоричен, че приходите в общинската хазна от такси за паркиране само за първото шестмесечие на годината са над 1 900 000  лева и  финансовото състояние на Общината и дава възможност  да поеме нов дълг без проблем.

За да чуят аргументите  на администрацията за изграждането на два многоетажни паркинга в районите „Тракия“, „Централен“  и буферен  паркинг между районите „Централен“ и „Източен“ и ремонта на подлеза на Баня „Старинна“ експерти и граждани поставиха въпроси за целесъобразността от поемането на новия общински заем месеци преди края на настоящия мандат, финансовите задължения на Общината и  очаквания ефект  за  решение на проблемите с недостига на места за паркиране и чистотата на въздуха.

Възможно е утре да стане ясно кой ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив.

Това съобщи градоначалникът Иван Тотев по време на общественото обсъждане за тегленето на 13-милионния кредит в ОбС Пловдив. По думите му бъдещият претндент на най-голямата дясна партия у нас е темата на утрешната му среща с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Налице е икономическа логика за поемането на този дълг и инвестицията си струва. Пловдив може да поеме и дълг от 100 милиона лева, заяви Тотев и напусна залата, предизвикайки недоволството на присъстващите.

Адвокат Емилия Недева определи дебата като безсмислен и формален, а заявеното от Тотев – като визионерско-политическа реч.

След като присъстващите в залата родители на ученици от Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ изразиха категорично недоволство от намерението на администрацията да строи многоетажен паркинг неподсредствено до училището, където са измерени високи стойности на запращаване на въздуха, от администрацията уточниха, че темата предстои да бъде коментирана на по-късен етап.  В отговор на въпрос от кмета на район „Южен“ Борислав Инчев, стана ясно, че за изграждането на трите паркинга има само идейни проекти, без влезли в сила решения.

Инчев предложи идеята за изграждане на трите паркинга да отпадне, а вместо това да бъдат предвидени средства за изграждането на не по-малко от 6 000 паркоместа във всички райони на Пловдив, както и за строителството на дългоочаквания подлез „Модър“ – „Царевец“.