Кандидатът за кмет на община Куклен  Елена Филева беше сред официалните гости на честванията по повод 100 години от рождението на писателя академик Николай Хайтов в неговото родно място – Яврово. Дните по традиция се провеждат между 6 и 8 септември и съвпадат с празника Малка Богородица, храмовия празник на явровската църква.
Преди това Елена Филева се включи в подготовката и организацията на тържествата – като  подпомогна с лични средства превозването на новите маси, дарени от НБ „Иван Вазов“ в Пловдив на читалище „Пробуда - 1923“ в с. Яврово. Те веднага влязоха в употреба и бяха използвани за благотворителния базар, организиран от читалищното настоятелство. Средствата от него ще бъдат предоставени на читалището в с. Яврово като един от основните пазители на духовността в малкото населено място. Кандидатът за кмет на Куклен също участва в благотворителната акция и си закупи от ръчно изработените явровски сувенири.
След тържествата новите маси ще бъдат предоставени на децата, за които всяка година в сградата на читалище „Пробуда - 1923“ се организират различни дейности.
По време на срещите на Филева с много от жителите и гостите на родопското село хората й разказваха за историята и традициите на населеното място, а някои използваха възможността да споделят своите виждания за проблемите на с. Яврово. Надяваме се по време на нейния мандат нашите въпроси да намерят най-сетне адекватен отговор, коментираха местните.