„Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ е един от икономическите центрове на България, тя е нещо уникално, без преувеличение“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на Център за професионално обучение в индустриална зона Раковски, част от „Тракия икономическа зона“. Вицепремиерът конкретизира защо ТИЗ е уникален проект: „Първо с мащабите си: почти 11 млн. кв.м площ и над 2 млрд. евро инвестиции от създаването си преди 23 години. Тук са представени 180 фирми, като става въпрос за неслучайни фирми - електроника, производство на автомобилни компоненти, на самолетни части и др. Зоната е уникална и с модела на сътрудничество между бизнеса и общините. Освен да се гордеем с този икономически център ние правим и друго, опитваме да се поучим от опита тук, до някаква степен дори да копираме всичко, което се е случило.“
Вицепремиерът допълни, че няколко държавни ведомства подготвят закон за индустриалните зони. Така ще се облекчат и съкратят процедурите за предприемачите.
Именно в помощ на инвеститорите е и обучителния център, който откриваме, това е бъдещето, подчерта Здравко Димитров, Областен управител на Област Пловдив.  Той изтъкна, че когато бизнесът, общините и държавата работят заедно – резултатите са налице.
Над 600 ще са работниците и учениците, които ще се квалифицират и преквалифицират в Центъра за професионално обучение ТРАКИЯ, конкретизира неговият ръководител Марко Иванов. Надяваме се с всяка година тази бройка да се увеличава. Курсовете ще бъдат интензивни, едноседмични, с откъсване от производството. Вяра Панчева, директор Проекти в „Клъстер Тракия икономическа зона“, в чиято структура е настоящият Център, благодари на партньорите по проекта - сдружение „ДЕМО“, фирмите SMC, Шнайдер Електрик, АББ, Милара Интернешънъл.
За първи път в страната мултинационални компании като SMC, Шнайдер Електрик, Милара Интернешънъл и АББ се обединяват, за да решат по един много ефективен начин проблема с квалификацията на кадрите за индустрията, допълни Росен Костурков от японската SMC. Фирмата, която е световен лидер в сферата на пневматиката, хидравликата, електрическите задвижвания, индустриалната автоматизация, има дългогодишен опит в подготовката на технически кадри. Този център е уникален за България – тук е разположена последната дума на техниката в обученията, на практика занятията ще са с индустриална техника, която се ползва в реалното производство, посочи още г-н Костурков.
Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Македония и Косово, смята, че ще е голямо предизвикателство тези модерни технологии, които в момента се използват в Центъра, непрекъснато да се  обновяват, да се осъвременяват, за да има ефективност на обученията.
Първият обучителен център в България, обслужващ бизнеса в индустриална зона, е отворен проект – всяка фирма може да приложи собствените си програми, стана ясно по време на откриването. Лабораторията на Милара Интернешънъл, ситуирана в Центъра, в която вече се преквалифицират кадри на фирмата, е пример за това.
В края на церемонията директорите на 6 професионални гимназии от Пловдив, Калековец, Куклен и Раковски, Областният управител Здравко Димитров, Иванка Киркова - началник на Регионалното управление на образованието в Пловдивска област, Стефан Стоянов, заместник-кмет “Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив и Вяра Панчева подписаха споразумение за сътрудничество.
Присъстващите кметове на общините Раковски, Марица и Куклен също подкрепиха проекта, подчертавайки неговата важност за бизнеса и развитието на населените места.
На откриването присъстваха представители на над 100 фирми, сдружения и висши учебни заведения, които проявиха интерес за съвместни дейности.