В пловдивската нощ на музеите, на 13 септември /петък/, две  читалища:  „Иван Вазов-1904” и  „Назъм Хикмет-1922” обединяват усилията си за да представят първа самостоятелна изложба на  Дияна Бабаджанова.

Откриване: 13.09.2019 г., 18,30 ч., в откритата част на читалище „Иван Вазов-1904”, ул. „П.Р.Славейков” 33

Родена в Пловдив, града на художниците, Дияна Бабаджанова се привързва към рисуването още в детските години. След успешно издържан конкурс постъпва в школата по рисуване към пионерския дом, където години наред опознава различните техники в изобразителното изкуство.   Същевременно Дияна проявява таланти и в точните науки, което я отвежда по-късно , вече като студент, в Санкт Петербург. Там тя се дипломира като електронен инженер. Пребиваването и в  „северната столица на Русия“ обогатява нейната артистичност. Безбройните часове, прекарани в най-големия музей на изкуствата – Ермитажа или сред сградите на историческия център, и дават онази чувствителност и усет към красивото, които само докосването до високото изкуство могат да дадат. След завръщането си в Родината Дияна Бабаджанова решава да и служи. Ползвайки знанията си като електронен инженер, през 1992 г постъпва на работа в сухопътни войски, а от 1998 г вече е във ВВС като авиодиспечер. Наред с рисуването се занимава и със спорт: плуване, тенис на корт, стрелба. Притежава награди като представител на отбора по стрелба на авиобаза Граф Игнатиево.
Картините, които имаме удоволствието да видим в нейната изложба, са резултат от работата на авторката през последното десетилетие. Работа на човек, посветил  живота си на различни занимания  и откраднал късчета  време за да запази свои  настроения и емоции чрез средствата на живописта.
     В по-голямата си част представените живописни платна притежават усещане за спокойствие и в добрия смисъл на думата простота. Те не излъчват смесени настроения, посланията са ведри и ясни. В тях особено впечатление прави искреността на авторката. Тя не прибягва до изпитани от професионалната школа похвати, често замъгляващи първоначалната идея на творбата и създаващи дистанция между нея и зрителя. Повечето от картините на Дияна  са ярки, топли, с усещане за юг.
    В част от картините обект на изображение е живата или застинала природа. В една отделна група от тях се чувства способността на Дияна да се докосва до простора, до големите пространства. Съзерцанието на природата при нея почти винаги е повод за добро и ведро настроение. Картините създават усещане за естественост и липса на характерната за модерното изкуство понякога излишна претенциозност. В онези пък платна, където обект на изображение са женски образи е търсена и постигната различността в женската красота през загадъчност, елегантност или просто чистота.
Богата гама от ведри настроения и обич към заобикалящият ни свят – ето това най-общо е усещането за нещата които са изложени в откритото пространство на читалище „Иван Вазов-1904” и които се заслужава да се видят.