На днешния ден светата православна църква слави Въздвижението на кръста Христов. Намирането му от благочестивата майка Константинова, св. Елена и въздигането му от архиепископът на Йерусалим, Макарий, в началото на ІV в.

Кръстът, явил се в знамение на св. Константин и издигнат от него, пред съдбоносното сражение под стените на Рим. Кръстът, който вече две хиляди години е въздигнат над християнския свят и ще остане така до края на дните, за да ни отведе благополучно до същия този край, преминал незрим в сърцето на всеки християнин. Превърнал се от оръдие на смъртта в кораб на спасението.

Две хиляди години, не секва сиянието на кръстосаните две греди, преобразени от жертвата на Безгрешния за спасението на нас, немощните. В него и чрез него нашата немощ, става сила непобедима, нито за видимите, нито за невидимите сили на погубата. Затова приложението към кръста Христов на всеки православен е толкова важно за него и се изпълнява с такава искрена посветеност на днешния ден, и всеки ден. В обновения съборен храм на Бачковския манастир, в тържествена богослужба, водена от игумена, Велички епископ Сионий, братята на обителта и вярващият народ, изпълнил дома Господен, в едно, отдадоха своята почит и приобщение на свещения образ на нашата вяра!