„Да търсим култура там, където хората няма къде да живеят, нямат адекватното образование, нямат адекватното здравеопазване, няма нормалната среда от гледна точка на личната сигурност, граничи с цинизъма”.Така кандидатът за кмет на район „Източен” инж. Йордан Василев коментира радио анкетата на Дарик за ефектите от „Пловдив – европейска столица на културата 2019” в кв. Столипиново. „Тези, които са грамотни, са расли в социализма”, припомни той и изтъкна, че по-младите, дори не знаят български и много трудно разбират какво им се говори. По думите му ограмотяване насила трудно ще стане. „Имаме много културни различия, с които първо трябва да се преборим, а това минава през съответни образователни програми, отчитащи спецификите”, анализира Василев. Неговото виждане за справяне с проблема е под формата на пансионно обучение за тези деца. „Извадени от махалата, макар и само за учебната година, много би помогнало”, смята кандидатът за районен кмет от БСП за България. В студиото на Дарик радио той бе категоричен , че процесът е дългосрочен и резултати в рамките на година – две не бива да се очакват.
На въпрос за здравеопазването инж. Василев отговори , че много от жителите са затруднени да посетят каквото и да е болнично заведение. Той припомни, че преди време се закри най-близката болница до кв. Столипиново. Друг фактор според него са неплатените здравни осигуровки, което затваря всички врати, освен тази на спешните отделения. „Чрез образование и възможности за работа жителите там постепенно ще се интегрират в обществото“, категоричен бе кандидатът за районен кмет и заяви, че постигнатото бе унищожено с т. нар преход.
Относно незаконното строителство Йордан Василев обясни, че панацея няма. Според него начинът за справяне с проблема е в няколко стъпки – идентифициране на гражданите, връщане на придошлите по адресна регистрация, узаконяване на възможните постройки, другите – да бъдат премахнати. „На останалите да се намерят общински жилища. Най-големият актив на общинска собственост е именно в „Столипиново“. Макар, че общината не полага грижи като собственик“, посочи Василев , визирайки блоковете  на ул. "Сокол", по-известни като „соколите”.