"23-ти септември е особен ден за нас, социалистите. Ден на почит и уважение, ден на гордост с подвига на българския народ, който първи се вдигна срещу фашизма през далечната 1923 година”. Това каза кандидат-кметът за Община Пловдив Николай Радев в словото си по повод 96-годишнината от Антифашисткото въстание. Десетки пловдивчани се събраха пред паметника в местността „Кемера” , за да почетат паметта на разстреляните без съд и присъда единайсет видни пловдивчани. Сред тях и кметът комунист Никола Гълъбов, застанал начело на пловдивската комуна след спечелени избори през декември 1919 г.. „Само за три месеца комунарите разгръщат безпрецедентна социална програма , насочена към бедните и безработните – хляб и мляко на половин цена, жилищна политика за бежанците от Беломорска Тракия, осигурявани здравни прегледи и лекарства”, припомни директорът на Английската гимназия в Пловдив. Като подчерта, че и сто години по-късно БСП има същите приоритети, завърши: „Днес с вдигнати чела, подплатени с вярата и убедеността на септемврийци, вдъхновени от идеите на комунарите, заявяваме: Стига толкова! Пловдив бил и ще бъде на хората!”.

В речта си Йордан Василев, кандидат за кмет на Район „Източен” посочи, че през последните години псевдодържавници и платени историци се опитаха да заличат Септември 1923 г в народната памет. „Но в българската летопис остават имената на хилядите, жертвали себе си в името на „светлото утре”. Ние, потомците на септемврийци помним героизма и заветите”, изтъкна говорителят.

Кандидатите за районни кметове в р. Западен, р. Южен и р. Тракия - Десислава Йорданова, доц. Ангел Иванов и Добромира Тошева положиха цветя на лобното място на Никола Гълъбов (кметът комунист на пловдивската комуна), Пенчо Савов (юрист и близък съратник на Благоев, Васил Коларов и Георги Кирков), видният интелектуалец Степан Шахбазян-секретар на Окръжния комитет на БКП, юристът Ангел Шишков, адвокатът Стоян Бояджиев, земеделецът Асен Игнатов, учителят Солмон Молохов, землемерът Костадин Гечев, Христо Витанов, Хенри Хершков и Треньo Дoнчев.
По-късно социалистите почетоха паметта на разстреляните антифашисти в парк „Акациева горичка”. „Датата 23 септември е застинала в един пантеон от геройски дела, чийто вид трябва да бъде предаван на новите поколения”, каза в словото си на мемориала Десислава Йорданова, районен председател на БСП – Западен и кандидат за районен кмет. Николай Радев допълни, че и днес сме свидетели на фашистки прояви и инициативи, които доказват, че „кафявата чума” отново е актуална. Той призова за нетърпимост към неофашизма и памет за историческите последици от нацизма. „Българите показахме на света с първото Антифашистко въстание, че имаме сетива за опасността и не се страхуваме да се борим”, заяви Радев. „Въстанията на един народ са белег за неговата зрялост. Те са атестат за правото му да живее в съответствие със своята национална и социална природа”, допълни Йорданова. По думите й нашият народ неведнъж се е вдигал на въстание, за да отстои своето бъдеще. ”Дали обаче можем да направим това и днес? Да, категорично да. Сега имаме реалната възможност да се надигнем и да кажем стига на геноцида, на който сегашните управляващи 10 години подлагат народа ни. Затова ви призовавам - излезте на 27 октомври, идете до урните. Алтернатива има!”, заяви Йорданова. „Алтернативата е здрави и образовани хора на Пловдив”, завърши Николай Радев.