Проектът  ПЕРИМЕД  се реализира успешно и е нагледен  пример за добра практика от Медицинския и Пловдивския университети.  Това обявиха  от  ръководствата на двете висши учебни заведения, отчитайки неговия напредък. Те заедно работят по изграждането на Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина“ в партньорство с Института по минералогия и кристалография към БАН.   Финансирането му е за 23 млн. лева от ЕС и България.

 "Равносметката до сега показва, че  реално са изплатени за 6,3 млн. лева за инфраструктура и апаратура, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева.  Тя поясни, че до края на проекта оставащ още  11,7 млн. за разходване.

"Движим се в срокове, най-голямото предизвикателство  пред нас са обществените поръчки, защото това е бавна и тромава процедура. Имаме вече 51 сключени договора за 15 млн. лева, добави още  проф. Мурджева.  70% от средствата по проекта отиват за апаратура,  за инфраструктура са другите средства, отчитат от университетите.

Изследванията и достиженията на учените са най-важния резултат от първия етап на проекта е мнението на ръководствата на висшите учебни заведение. За пример беше даден екипът ва проф. Илия Илиев от Пловдивския уииверситет, чийто членове са изобретили и патентовали водонеразтворим глюкан, който ще се ползва във фармацията и хранителната индустрия. За това те са получили златен медал на  Интерекспо в Тайван. Вторият техен патент, спечелил  бронзов медал от това  международно зложение е за биосензори, получени по нов електрохимичен метод за изследване на витамин С в различни продукти.  През последно време се е засилил интереса към лечението на злокачествени лимфоми при децата и иновативни лекарства-носители, добавиха от ПУ-Пловдив.
 До 30 ноември  по проекта ПЕРИМЕД ще бъдат изградени  осем специализирани лаборатории и ще бъдат обособени две  научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване за осъществяване на научно-изследователска дейност от специалисти в различни области: медицина, молекулярна биология, генетика, онкология, геномна медицина, фармация, биохимия, химия, и биотехнологии.