Ден преди Международния ден на белия бастун, кандидатът от БСП за България за кмет на район Източен, инж. Йордан Василев посети Национален център за рехабилитация на слепи. Повече от час, Велик Атанасов – Председател на Съюза на слепите в България – Районна организация Пловдив, Стефан Данчев – управител на Национален център за рехабилитация на слепи и служители в рехабилитационния център разговаряха с кандидата с №56 за своите несгоди.
Най-сериозните проблеми, които центърът изпитва са липсата на финанси и разбиране от страна на държава и община. Средствата, с които се справят са предимно собствени. Кандидатстват по проекти, но финансите далеч не са достатъчно. Национални средства не се отпускат. „Когато вдигнат от следващата година заплатите на учителите, а при нас няма промяна, дали служителите ще останат тук, или ще предпочетат да се развиват другаде?“, задават реторичния въпрос. „Друг проблем, с който се сблъскваме е, че поради статута на използвания от нас имот, който е частен, общината не желае да съдейства с облагородяване на тротоарните площи край него“, обясниха от НЦРС и заявиха, че в София е имало същия проблем, но там общината се е отзовала.
Представителите на НЦРС запознаха инж. Василев с дейността си - обучение на хора от цялата страна, на принципа на интернат, както и дневен център за пловдивчани. Бяха представени и различните услуги, които незрящите могат да изберат – готварство, компютърна грамотност, грънчарство и др. „Реализацията в последствие е трудна за хората, с които работим. Липсва комуникация между работодатели и незрящи“, обясниха обучителите.
След обиколка на рехабилитационния център, инж. Василев изрази възхищението си към постигнатото и категорично заяви, че ако му бъде гласувано доверие за кмет на район „Източен“, Общината ще съдейства за ремонта на тротоарите и прилежащата инфраструктура, както и, че ще насочи усилия към подпомагане на дейността на центъра.
Инж. Йордан Василев отдаде своята почит и към Христо Белобрадов – първи ръководител на Центъра за рехабилитация на слепи, с поднасяне на цветя пред барелефа му.