Изложба „Терминал“, представяща остров Адата през въздействието му върху няколко човешки лица, ще бъде открита на 19 октомври (събота) от 18 часа в СКЛАД, ул. „Екзарх Йосиф“ 16. Фотографиите, които ще бъдат представени, показват преобърнатото съотношение природа – култура. Изложбата е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и може да бъде разгледана от 20 октомври до 3 ноември, от 11:00 ч. до 19:00 ч.

Природата е станала петънце на картата и изгубеният остров на Пловдив Адата почти не се вижда на снимките – така, както не се забелязва в града. Мястото, където някога са се събирали семейства за неделен пикник, сега е запуснато, обградено от града, пресечено от автомобилния мост, загубило е цветущия оптимизъм на думата „остров” като синоним на оазис, на спасителна твърдина.В друго настояще Адата би била остров, където природата започва да пренаписва историята за Робинзон, започва отначало.

Ние не можем да знаем какъв е остров Адата сам по себе си; разполагаме само със сянката, която хвърля върху нас. Според някои психоаналитични школи „сянка” се нарича онази страна от собственото ни съзнание, която вечно остава невидима, но и вечна във властта си над нас. Сляпото петно, болното място. Как ни се отразява един свят, в който природата е немощен. Очакваме ли възмездие – или някак си се надяваме то да ни сполети?