Участниците в първия интернационален симпозиума "Изкуство и диалог", който се проведе в продължение на десет дни (1 - 10. 08. 2019), във Вангенрийд, Швейцария откриха миналата вечер обща изложба в Дома на културата „Борис Христов“, фоайе ет.2.

В симпозиума взеха участие художниците от Пловдив - Михаела Иванова, Цвятко Сиромашки, Николай Томов; музикантите Едит Унджиян и Георги Зайков и Лиса Хутер - Шван, Хайди Бирхер, Курт Бауман, Михаел Блуме и Рето Берчи от Швейцария.

Сред гостите бяха много колеги, пловдивски творци, приятели, хора на изкуството, студенти, както и генералния консул на Република Турция в Пловдив – г-н Хюсеин Ергани.

По време на официалното откриване на изложбата с малък концерт Едит Унджиян и Георги Зайков представиха и родената на швейцарска земя музика. Предстои в поредица от лекции участниците да продължат да търсят и намират пресечните точки на диалога между творците от различните държави. Днес, групата ще посети Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, за да се срещне с възпитаниците.

Като подарък за всички приятели, на 18-ти октомври /петък/, във Vintage House в Дома на културата „Борис Христов“ от 19:30ч. ще се проведе лекция, посветена на работата на Люсиен Шевалас в България, и в Пловдив. Тя ще бъде изнесена от Германския изследовател и близък приятел на пловдивските творци- Михаел Шван.

След лекцията ще започва концертът MixMe.,  с участието на талантливата пловдивчанка Едит Унджиян. Мястото отново е Vintage House, а началото в 20 часа.

Симпозиумът в Швейцария се превърна в един обогатяващ и изключително полезен обмен на таланти, енергия и светоусещане между швейцарски и български артисти, а резултатът е налице, считат участниците. Картини, скулптури и музика се обединяват в изложбата, пресъздавайки част от общите  впечатления на всички участници – от българска и от швейцарска страна по време на съвместното им съжителство във Вангенрийд.

Изложбата може да бъде разгледана до 28 октомври, включително.