На 21-ви октомври (понеделник) от 19:00 часа в Склад, Пловдив (ул. Екзарх Йосиф 16), ще бъде представена изложбата „Европейски поглед към Япония“, като част от програмата на Европейска столица на културата- Пловдив 2019.
Идеята за посещенията на фотографи от Европа в Япония, които да преоткриват различни аспекти от съвременния японски живот, стартира още през 1999 г. Проектът показва на европейската публика страната на изгряващото слънце отвъд стереотипите.
След всяко издание работата на гостуващите фотографи се представя в изложби на стария континент и на местата, които са посетили. В тазгодишното 21-во издание ще се видят работите на италианката Алесия Ролло и българина Владимир Пеков, които през зимата на 2019 г. насочиха своите обективи към префектура Точиги. Алесия заживя в Машико, град, известен със своята керамична промишленост, където тя работи в сътрудничество с местната общност. Владимир прекара по-голямата част от времето си в централния град Точиги, където прави портрети на местните жители, стъпвайки на емоции, предизвикани от приказна история от детството му.
Експозицията бе показана в Матера през юли и август тази година, а в Пловдив може да бъде видяна до 27 ноември 2019 г. През 2020 г. колекцията от фотографии ще посети Точиги.
 В„Eвропейски поглед към Япония / Япония днес“ до момента са се включили 66 фотографи,  представили 40 японски региона -префектури. Проектът, ръководен от кураторката Микико Кикута и подкрепен от EU Japan Fest, има за цел да отрази всичките 47 префектури в страната. Основен компонент на „Европейски поглед към Япония / Япония днес“ е сътрудничеството на градовете домакини на титлата Европейска столица на културата и Япония.
Изложбата е поредната съвместна инициативав културната програма на двата града столици на културата, продължение на партньорството стартирало 2015 г. Съвместните проекти между Пловдив и Матера продължават и през цялата година на титлата, а есенните заглавия на общите събития двата града са нарекли „ПлоТера“. Те включват фестивала за градски игри „Фюжън“, който ще се проведе в града под тепетата от 8 до 10 ноември, а в Матера – седмицата преди това, както и серия от филмови прожекции в Матера,възможни благодарение на Българския културен институт в Рим и създадени по идея на режисьора и продуцент Милена Кънева. Именно в рамките на филмовия фестивал, на 24 октомври 2019 г. в италианската столица на културата ще бъде и премиерата на най-новия филм на Ники Илиев и Башар Рахал „Завръщане“.