Величка Маринова е начален учител в СУ ”Отец Паисий” в Куклен. В продължение на 15 години работи в Община Куклен като главен експерт и началник отдел „Координация и управление на хуманитарните дейности“. Има опит и като социален работник във фондация „Инди Рома 97” в Куклен. Успешно ръководи национални и европейски проекти.

Като общински съветник от Коалиция ЗС „Александър Стамболийски“ ще продължи да работи по усвояването на европейски средства, което ще подобри качеството на живот и ще задържи младите хора в Куклен.

 

-Г-жо Маринова, след 15 години работа като експерт в община Куклен какво ви провокира отново да се върнете към местната власт, кандидатирайки се за общински съветник?

-Имам поне 67 причини да се върна в местната власт! (б.а.-усмихва се) Хората в Община Куклен ме познават, а аз познавам техните проблемите. Родена съм в Куклен и не ми е безразлично как живеят моите съграждани, не ми е безразлично и как ще живеем за в бъдеще - ние и нашите деца. Мога да бъда полезна в много сфери с конкретни и ясни решения.

-В каква област на местното управление смятате, че ще бъдете най-полезна на хората?

-Приоритетните области, които са ми най-силната страна като експерт и където се чувствам най-сигурна, са културата, образованието и социалните дейности. Имам преки наблюдения, опит и работа на терен в тези сфери. Уверена съм, че предложенията ми биха могли да променят живота на съгражданите ми към по-добро.

-Какви въпроси повдигнаха пред вас жителите на община Куклен от началото на предизборната кампания до сега?

-Съгражданите ни реагираха с множество важни въпроси от различно естество, за които на досегашното ръководство не достигаха и знания, и воля, за да ги реши.

-Ще спомена само част от тях. На първо място е инфраструктурата - неасфалтираните, прашни и разкопани улици. Хвалят се с 22 улици, но те са твърде малко на фона на изхарчените средства. А и реално тези улици ги направиха държавата и КЦМ, които ежегодно отделят пари за общинска инфраструктура.

-Хвалят се също така, че са възродили културата в община Куклен, но културни прояви винаги е имало в нашия град. Нека не забравяме събития като „Културни празници на Куклен“ и „Празникът на черешката“, за които нищо не бе направено да продължат да се провеждат. Всички културни събития, които си приписват към момента, са благодарение на финансовата подкрепа на КЦМ. Всички театрални постановки, празниците на Куклен и София филм фест са в изпълнение на дългогодишното споразумение за сътрудничество между общината и фирмата, което се прилага вече от няколко мандата.

-Другата голяма болка на хората е нередовният транспорт по линиите Куклен-Пловдив и до малките населени места. Хората страдат от липсата на вода, от пълните със седмици контейнери заради лошата организация по сметосъбирането, а през зимата недоволстват от снегопочистването и опесъчаването. Забавените преписки, бездомните кучета и липсата на общински културни фестивали са другите теми, за които се чакат незабавни решения.

-Най-много оплаквания обаче има от ограничения достъп до кмета на общината - хората си записват час, чакат месеци, а повечето недочакват и да ги приеме. Дори да не става дума за отговорност, най-малкото това е неуважително.

-Смятате ли, че спечелените от общината европейски проекти отговарят на капацитета на администрацията?

-През годините в администрацията работих с много подготвени и можещи експерти. За съжаление, обаче през последните 4 г. голяма част от тях напуснаха или бяха заменени от управата с приятелски и партийни назначения - служители с чиновнически подход, които идват сутрин и си тръгват следобед за Пловдив, взимат си заплатите, без да имат личен ангажимент и отношение към местното население.

-В момента в администрацията няма работещ отдел „Програми и проекти“ и не знам за реализирани нови големи европейски проекти. Сегашното ръководство афишира като „нови“ отдавна спечелени проекти - „Топъл обяд“ и стартиране на безплатен безжичен интернет в парковете в Куклен. Нека припомня, че още през 2009 година уязвими граждани от Куклен и с. Руен се храниха безплатно по проект “Обществена трапезария“, а през 2012 г. и 2013 г. всеки жител и гост на града можеше да ползва безплатен wi-fi в парка. Тази услуга беше финансирана по проект “Културни празници на Куклен“, приет радушно от моите съграждани. Жалко, че само част от него продължава да се реализира единствено с усилията на читалището в с. Яврово.

-От общината наскоро сглобиха три инфраструктурни проекта, които ще внесат в МИГ "Куклен - Асеновград". Проектите са за едно футболно игрище с малки вратички - част от градския стадион, една детска площадка и обзавеждане за читалището в Куклен и Добралък. Доста се потрудиха, за да ги внесат специално за изборите. Но ако се вгледате в документите ще видите, например, че едно игрище и една площадка за деца ще бъдат направени за 150 хиляди лева вместо за необходимите 50 хиляди лева. С толкова пари можеха да се направят много повече проекти. Не знам как да определя тази политика - като израз на некомпетентност или на интерес.

-Вие сте основател и председател на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство (НСССП), а голяма част от вашата дейност се свързва с хората с увреждания. Първото ви предложение в новия Общински съвет с какво ще бъде свързано?

-От 2016 г. съм председател на НСССП и действително проектите, които Сдружението реализира през последните години са свързани с хората с увреждания. Тези наши съграждани имат най-голяма нужда от подкрепа и социализация, а за съжаление през последния мандат в общината не работят за решаването на проблемите им. Управата няма ясна визия за тези хора, а аз не съм сигурна дали в администрацията въобще знаят броя на хората с увреждания, които живеят на територията на общината. Ръководството прояви незаитересованост към работата на нашето НПО, което помага на гражданите, въпреки че няколко пъти ги канихме на събития.

-По отношение на първото ми предложение, ако хората ми гласуват доверие и стана част от ОбС-Куклен, смятам то да бъде свързано с отпускането на еднократните помощи, които лично за мен се разпределят необективно и по неясни критерии. Като пример ще посоча случай от последните месеци - на наш съгражданин в много тежко здравословно състояние бяха отпуснати само 100 лв., а преди време на друг в подобно положение, но общински съветник и партиен активист бяха предоставени близо 3000 лв. Защо? Нима единият е по-гражданин на Куклен от другия?

-А вие имате ли визия как ще помагате на социално слабите през следващия мандат?

През годините натрупах доста опит в социалната сфера и съм убедена, че всеки социално слаб заслужава внимание. В повечето случаи има специфичен проблем, който изисква индивидуално решение на принципа “ТУК И СЕГА“, а не запишете си час и елате след месец, защото съм в Брюксел, при папата или за нов тоалет в МОЛ-а.

-Защо решихте да подкрепите кандидатурата на Елена Филева за кмет? Тя не ходи ли в МОЛ-а?

-Познавам Елена Филева от 6 години и за мен е чест да съм в нейната листа. Работих с нея доста време в общинската администрация и имам впечатление от личните и професионалните качества, които притежава. Тя е образована и социално ангажирана, диалогична и открита, човек с опит в решаването на проблеми и най-важното човечна и загрижена за хората и техните съдби. Предполагам, че ходи в МОЛ-а, но няма да накара човек с проблем да се чувства неудобно, за това че се е обърнал към нея за съвет или помощ. Тя веднага ще потърси решение, ще му протегне ръка за помощ. Това е разликата.

-Мотото на коалицията е „Куклен заслужава повече“. Дали ще успеете да го превърнете в реалност през следващия мандат?

-Вярвам, че мотото ни ще стане реалност, ако повече хора от нашата листа станат общински съветници. Те са образовани, честни, интелигентни и уважавани хора с потенциал и житейски опит. Готови са да работят в услуга на местното население, в интерес на бъдните поколения, за да бъде Община Куклен по-добро място за живеене. Искрено се надявам кукленци и жителите от малките села да ни подкрепят и да ни гласуват доверие на 27 октомври с бюлетина 67. Ще се радвам и ще бъда удовлетворена и още по-нахъсана за работа, ако ме припознаят като техен представител в местния парламент с преференция 113!

Куклен заслужава повече!